FOTO: KOLO ODALO POČAST GOTOVCU: 150 izvođača na pozornici ostavilo bez daha

Spektakl pod zvijezdama – tako bi mogli nazvati sinoćnji koncert Kola i orkestra Oružanih snaga kojim su odali priznanje Jakovu Gotovcu, jednom od najvećih hrvatskih skladatelj, povodom 120. godišnjice rođenja.

Na najljepšoj pozornici pod nebom, onoj na Tvrđavi sv. Mihovil, prepuno gledalište je imalo prilike uživati skoro dva sata, a Kolu i okrestru Oružanih snaga na pozornici su se pridružili članovi KUD-a Jedinstvo, klapa Sebenico, mladi šibenski pijanist i skladatelj Borna Erceg te Jelena Pletikosa koja je zadivila svojim vokalnim sposobnostima.

tvrdava spd kolo 21

tvrdava spd kolo 22

tvrdava spd kolo 19

tvrdava spd kolo 20

Sinoćnja tema nastupa nije bila nimalo slučajna budući da je, ono što je manje poznato, Gotovac svoju karijeru započeo upravo u Šibeniku i to 13. lipnja sa svojim prvim koncertom. Iako je u Šibeniku proveo svega godinu dana, ostavio je dubok trag u glazbenom i kulturnom društvu grada, a ljubav prema Šibeniku je pokazivao narednih godina, prvenstveno kroz suradnju i kontakte sa Šibenskiim pjevačkim društvom ‘Kolo’ i  klapom ‘Šibenik’.

– Gledajući u našu arhivu, gotovo da je nemoguće naći koncert u kojem nismo koristili Gotovčevu glazbu.Veliko hvala ide profesoru Livakoviću koji, iako nije fizički večeras prisutan na tvrđavi, to je svakako duhom . Bio nam je od velike pomoći u pogledu korisnih datuma, informacija i obljetnica. Osim što danas obilježavamo 120 godina rođenja ovog velikog skladatelja, ovo je ujedno i 80 obljetnica ‘Ere s onoga svijeta’, te četrdeseta obljetnica izlaska ploče klapskih obrada Jakova Gotovca u izvedbi klape ‘Šibenik’. – istaknuo je Krešimir Grubić, predsjednik ŠPD ‘Kolo’.

tvrdava spd kolo 16

tvrdava spd kolo 17

tvrdava spd kolo 14

tvrdava spd kolo 11

tvrdava spd kolo 8

tvrdava spd kolo 9

Iako je plan bio dovesti 120 izvođača za 120 godina, na pozornici se ipak našlo njih čak 150.

Nakon nastupa izvođači nisu krili oduševljenje izvedbom, ali i zajedničkom ‘simbiotskom’ suradnjom : ‘Mislio sam da je prošlogodišnja ‘Carmina Burana’ prošle godine bila vrhunac,  ali večeras smo  to nadmašili. Naša suradnja će sigurno postati tradicionalnom i mogu samo najaviti još veće glazbene užitke’, rekao je okupljenim novinarima Miroslav Vukovojac Dugan, dirigent Simfonijskog orkestra OSRH što je potvrdio i dirigent Kola Vladan Vuletin.

tvrdava spd kolo 4

tvrdava spd kolo 2

tvrdava spd kolo 1

 

Sinoćnju izvedbi nije propustila ni novoizabrana Miss Hrvatske, Maja Spahija, koja je, kako je rekla, morala prisustvovati ovom velikom događaju, koji je za nju od posebnog značaja – naime, u ‘Kolu’ nastupa njezina majka.

miss maja spahija tvrdava spd kolo 12

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.