FOTO: MINISTAR TOLUŠIĆ: ‘Šibenik je dokaz da ne morate biti Zagreb da bi uspjeli’

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU  Tomislav Tolušić sa suradnicima danas boravi u radnom posjetu Šibeniku gdje je nakon održanog sastanka sa županom Goranom Paukom i njegovim suradnicima obišao tvrđavu sv. Nikole.

obilazak tvrdave sv nikola ministar tolusic 050416 1

obilazak tvrdave sv nikola ministar tolusic 050416 2

obilazak tvrdave sv nikola ministar tolusic 050416 3

 

obilazak tvrdave sv nikola ministar tolusic 050416 8

obilazak tvrdave sv nikola ministar tolusic 050416 6

obilazak tvrdave sv nikola ministar tolusic 050416 5

– Ovo što sam danas vidio je zaista impresivno i definitivno više ne možemo za Šibenik govoriti da je ‘grad slučaja’. Projekt obnove tvrđave sv. Ivana je prijavljen na natječaj za obnovu kulturne baštine koji je trenutno u procesu valorizacije. Ne mogu prejuducirati, ali iskreno vjerujem, s obzirom na dosadašnje dobro odrađene projekte, da će i taj biti dobro ocijenjen. Volio bih da Grad Šibenik bude među ‘dobitnicima’ sredstava jer bi to bio lijepi završetak priče na ovom kopnenom dijelu. Ostaje još sveti Nikola kojeg je Županije prijavila na natječaj za projektnu dokumentaciju.  Šibenik odlično radi i uspješan je u povlačenju sredstava iz EU fondova, zahvaljujući odličnoj ekipi uz ‘mudro glavu’ gradonačelnika, i dokaz da ne morate biti Zagreb da bi uspjeli. Zapravo, manji gradovi su ti koji povlače najveći dio sredstava – istaknuo je ministar Tolušić koji predviđa svijetlu budućnost Šibeniku u pogledu razvijanja i postanka turističkog središta.

obilazak tvrdave sv nikola ministar tolusic 050416 9

Na pitanje koliko je teško povući sredstva, ministar je zaključio da ako mogu Šibenik i manji gradovi, mogu i veliki.

– Nemoguće je reći kada će tvrđava sv. Nikole biti otvorena u punom sjaju zbog velikog broja čimbenika i specifičnosti situacije u kojoj se ona nalazi. Treba osigurati sve prostore, očistiti sve sa tvrđave kako bi dočekala UNESCO-vu ekipu kada dođu u rujnu. Sv. NIkola se u odnosu na druge tvrđave nalazi u posebnoj situaciji, te zbog strogih pravila UNESCO-a dinamika obnove neće pratiti realizaciju obnove drugih gradskih tvrđava. – rekao je župan Pauk koji nije mogao reći koliko je sredstava potrebno za obnovu, ali se može slobodno govoriti o desecima milijuna eura.

obilazak tvrdave sv nikola ministar tolusic pauk 050416 9

Gradonačelnik Burić istaknuo je da su danas ministru prezentirali jedan, javnosti nepoznat, projekt koji se zove ‘Mediteransko inovacijsko gnijezdo’ , a u svojoj srži obuhvaća turističku valorizaciju, ali i visoko obrazovanje uz povezivanje s gospodarstvom.

– Smatram  da priču sa tvrđavama pomalo završavamo i da ona ima jedan sretan završetak, a ono što me posebno veseli je novi projekt s kojim sad izlazimo u javnost.Projekt koji objedinjuje kulturnu i povijesnu baštinu Šibenika, gospodarstvo i  visoko školstvo i to je ono o čemu čemo s mnistarstvom, ali ne samo ovim, nastaviti razgovore – rekao je gradonačelnik Burić koji smatra da kada ministar kaže da će Šibenik doživjeti turistički boom , da ne pretjeruje.

Isto tako, u pogledu vremenskih okvira kada će do toga doći kaže:

– Nemam vremena čekati pet godina, već smatram da će se to realizirati kroz dvije, tri godine.

obilazak tvrdave sv nikola ministar tolusic buric 050416 9

 

Ministar Tolušić obišao je i Razvojno-inovacijski centar AluTech, tvrđavu Barone i tvrđavu sv.Mihovila uz stručno vodstvo Gorane Barišić Bačelić.

mihvil

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.