FOTO: Ministarstvu predana puna ‘kašeta’ projektnog prijedloga za Bikarac

Danas je u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode predan projektni prijedlog za financiranje nastavka projekta Županijskog centra za gospodarenje otpadom Bikarac iz sredstava fondova Europske unije i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Nastavak projekta predstavlja uvođenje županijskog sustava gospodarenja otpadom jer sadržajno obuhvaća izgradnju dvaju pretovarnih stanica, postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada i nabavku specijalnih vozila za ekonomičan transport otpada.

bikarac2

Šibensko-kninska županija je sklopila s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sporazum o zajedničkom ulaganju u Fazu 2 financiranja i izgradnje Centra za gospodarenje otpadom „Bikarac“ i ulaganju Fonda u izradu projektno-tehničke dokumentacije za postrojenje za obradu otpada i pretovarnih stanica. Temeljem navedenog Sporazuma izrađeni su:
-idejni i glavni projekti za dvije pretovarne stanice Pirovac i Biskupija, za svaku posebno,
-studija izvedivosti s financijskom, ekonomskom i analizom troškova i koristi (Feasibility study, Cost benefit analysis) za mehaničko-biološku obradu i pretovarne stanice,
– izrađen je idejni projekt za postrojenje mehaničko-biološke obrade i studija utjecaja na okoliš ovog postrojenja, s obzirom da se na odlagalište može odlagati samo pred-obrađen otpad
-natječajna dokumentacija za radove na izgradnji MBO i pretovarnih stanica,
-natječajna dokumentacija za nabavku specijalnih vozila za ekonomični prijevoz otpada od pretovarnih stanica do RCGO Bikarac.

bikarac3

Za potrebe nastavka projekta proveden je postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš, ishodovane su lokacijske dozvole za pristupni put do pretovarne stanice Pirovac, za pretovarne stanice Pirovac i Biskupija, te za postrojenje mehaničko-biološke obrade otpada na lokaciji Bikarca.

Sastavni dio projektnog prijedloga je i Operativni aneks Glavnog sporazuma o regionalnom – županijskom centru za gospodarenje otpadom – Bikarac kojeg su potpisale sve jedinice lokalne samouprave na području Šibensko-kninske županije. Prema navedenom Operativnom aneksu novoformirana tvrtka Bikarac garantira jedinstvenu cijenu po 1 toni otpada svim potpisnicima bez obzira na udaljenost korisnika od Bikarca ili pretovarnih stanica, a koja će se utvrditi nakon provedenih natječaja, radova i probnog rada postrojenja.

Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 182 mil. kuna. Prema izmjenama i dopunama Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske EU i FZOEU osigurati će 90% investicije, a 10 % će osigurati Grad Šibenik. Očekuje se da u roku od 60 dana Ministarstvo zaštite okoliša i prirode donese Odluku o financiranju nastavka ovog projekta.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.