FOTO: Mladi SDP-ovci obilježili Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se 1. prosinca i ima za cilj podizanje svijesti o samoj bolesti, kao i rizicima,  zaštiti, dijagnostici i liječenju, ali i o borbi protiv diskriminacije oboljelih. Forum mladih SDP Šibenik jučerašnji je datum obilježio podjelom informativnih letaka te prezervativa građankama i građanima Šibenika.

fmsdp2

Hrvatska je zemlja niskog rizika i ima jednu od najnižih stopa stanovništva zaraženog HIV-om. Posljednjih pet godina prosječno se godišnje registrira 80 novo dijagnosticiranih slučajeva HIV infekcije, a prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je zabilježeno 1 208 osoba kojima je dijagnosticirana HIV infekcija. Do danas je poznato da je 21 osoba na šibenskom području bila zaražena HIV-om ili oboljela od AIDS-a, od 1987. godine.

Virus HIV-a prenosi se krvlju i spolnim putem, a napada imunološki sustav čovjeka. Liječenjem se zaustavlja napredovanje bolesti, a terapija je u Hrvatskoj dostupna i besplatna za sve kojima je liječenje potrebno. Liječenje zaraze HIV-om u Hrvatskoj je dobro i uspješno, a ove godine su na osnovnu listu lijekova uvrštena i tri nova: Tivicay, Eviplera i Triumeq.

fmsdp1

Udruga HUHIV i Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove godine provode kampanju “Znanje pobjeđuje” pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja. Cilj kampanje je informirati i educirati građane o rizicima i načinima zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja te promovirati antidiskriminaciju. Kampanja prenosi tri poruke: Informirajte se. Budite odgovorni i brinite o zdravlju. Idite na preglede, testiranje i savjetovanje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.