FOTO: NA ŠIBENSKOJ PIJACI: 120 kn za kg oraha, mandarine 10 kn

Prvi je listopadni dan, a na šibenskoj pijaci kao da je proljeće. Sve se šareni od ponude razne.

-Ajde draga kupi! Ajde lipe mlade blitve ima, nije skupa- čuje se s jednog banka dok prolazim s fotoaparatom i bilježnicom u ruci.

pijaca (15)

-Nije skupo ako imaš para- pomislim gledajući cijene nekog sezonskog voća i povrća, a da ne govorim o orašastim plodovima.  Tako je orah sa prošlogodišnjih 80 skočio na 120 kn po kilogramu.

pijaca (14)

-Kako napreduje jesen sve više ljudi kupuje suhi fažol- doznajemo od jedne simpatične prodavačice izričito sezonske robe, a cijena mu je od 20 do 40 kn, kako gdje.

pijaca (13)

Od povrća ističemo mladu blitvu po cijeni od oko 15 kuna za kg, a kao kraljica babljeg ljeta i početka jeseni ističe se žižula koja je trenutno na vrhuncu.

pijaca (11)

-Moći će se pronaći još nekih desetak dana- uvjeravaju me tete sa štandova ne bi li kupila kilo po vrtoglavoj cijeni od 25 do 30 kn i dodaju kako je žižula žensko voće, iako mi nisu znale objasniti zašto.

Uvjeravam se da je jesen po pogledu na banke bogate vitaminom C. Mandarina i šipak zasigurno su jedni od bogatijih a na šibenskoj pijaci cijene ih od 10 do 12 kn.

pijaca (17)

Uz svaki ručak ili večeru nezaobilazna bi bila salata, ovaj put kristalka po cijeni od 15 kn za kg.

Kako se proljeće poznaje po zelenoj tikvici tako je jesenska žuta ‘puter’ tikva pun pogodak za slasne guste juhe, a cijena joj je 10 kn za kg.

pijaca (18)

Nailazim i na suhe smokve i rogač koji se uglavnom kupuje za pravljenje rakije- doznajem od jednog prodavača, a kao nezaobilazno voće jeseni je i rajčica šljivarica po cijeni oko 8 kn za kg. Tu su još i šljive za slasne kompote, a dobro idu i kruške.

pijaca (4) pijaca (3)

-Svega ima draga, samo izaberi! Evo dat ću ti dva kila a ti plati jedan- čulo se dok sam odlazila sa šibenske pijace.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.