FOTO: Najdublja jama u našoj županiji ‘pliva’ u komunalnom otpadu!

Ovih dana grupa Mihovilovih speleologa upustila se u kartiranje trenutno najdublje nam znane jame na području Šibensko-kninske županije – Jame pod Barišinovcem. Jama je do sada  istraživana u više navrata od članova raznih speleoloških udruga kao i članova Hrvatskog geološkog instituta, ali ne u potpunosti i nije izrađen topografski nacrt objekta. Nove izmjere donijele su -186 m dubine i 288 duljine.

Grupa speleologa, članova SO HPK Sv. Mihovil iz Šibenika odlučila je kroz nekoliko posjeta odraditi detaljno istraživanje te izraditi tlocrt i profil jamskog sustava. Osim prisutnog zadovoljstva zbog završenog istraživanja, izrađene kartografije, potvrde postojanja živog svijeta kao i stalnog toka podzemne vode unutar same jame, razloga za neko veliko veselje baš i nije bilo i opet zahvaljujući ljudskoj ruci.

bariinovac2015111

bariinovac201541

bariinovac201581

Umjesto da bude ponos našeg krša kao najdublja jama u našem susjedstvu puna siga, saljeva, jezeraca i svih ostalih ljepota koje je priroda stvarala milionima godina ona predstavlja svu surovost ljudskog nemara pretrpana nabacanim komunalnim otpadom deklarirana kao jedna od najzagađenijih jama u Hrvatskoj. Od samog ulaza na putu prema dolje prate nas hrpe smeća i tako do samog dna, do same kapilare na dubini od -186 m gdje voda otječe dalje u podzemni tok oko koje se nalaze plastične vrećice donesene bujicama nastalim uslijed velikih kiša.

bariinovac20152

Unatoč smeću i zagađenju, u ovoj i u još dvije jame splitski speleolog T. Rađa pronašao je rakušca za kojeg se mislilo da pripada vrsti Niphragus Boskovici no kasnije je analizom molekularne građe utvrđeno da se radi o novoj vrsti koja je dobila naziv Niphragus Zagorae zagori naravno po Dalmatinskoj Zagori

bariinovac201591

Ovo je tekst od nekoliko riječi o radu šibenskih speleologa ali ujedno i apel svima da poštuju okolinu u kojoj žive, da poštuju prirodne ljepote koje nas okružuju i da promjene životne navike sa kojima indirektno truju i sebe i sve nas.

IZVOR: HPK Sv. Mihovil

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.