FOTO: Namještaj ‘uradi sam’ izložen u Gradskoj knjižnici

‘Autoprogettazione’ je naziv serije ‘uradi sam’ namještaja Enza Mari-ja, prvi put objavljene 1974.godine. Talijanski umjetnik i dizajner namještaja osmislio je i izradio 19 fotografija gotovih komada namještaja uz detaljne upute pomoću kojih amateri mogu sami izraditi namještaj.

namjestaj 5

Pojam autoprogetazzione je osmislio Mari za drveni namještaj napravljen od dasaka standardnih dimenzija koje se režu na predviđene duljine i sastavljaju uz pomoć minimalnih alata.

Ovakav format izrađivanja namještaja zainteresirao je dvojicu mladih šibenskih magistara inženjera arhitekture i urbanizma  Daria Crnogaću i Marka Chabova koji su ideju o edukativnoj radionici, čije sjeme je već odavno bilo u glavama, konačno sproveli u djelo.

namjestaj3

Na radionici održanoj u nedjelju ujutro na tvrđavi sv. Mihovila okupilo se oko 15 zainteresiranih šibenčana koji su imali zadatak da se podijele u manje grupe i prema dobivenim nacrtima izrade 6 različitih komada namještaja. Za ovu priliku tvrtka J.u.A. Frischeis osigurala je već pripremljene komade drva, a sudionici su uz pomoć čekića i brukava izrađivali svoj odabrani komad namještaja.

namjestaj1

S obzirom da ne postoji neka vrsta organizacije koja bi logistički podržavala  ovakve događaje, realizacija na koncu uvijek ovisi o volji, upornosti i snalažljivosti kreativaca.

Dvojica arhitekata, zajedno sa kolegama okupljenima u Sobi DAŠ (sekcija mladih Društva arhitekata Šibenik), imaju želju izrađeni namještaj udomiti u neku vrstu priče koja će podupirati i u budućnosti ovakva i slična događanja, pa će namještaj ipak još malo pričekati buduće mjesto stanovanja.

namjestaj2

Na koncu, završni proizvod, prvenstveno je važan radi edukativne vrijednosti.

Izrađeni namještaj možete pogledati u Gradskoj knjižnici do 15.listopada.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.