FOTO: Neumorni šibenski planinari na tradicionalnom Putu Oluje preko Kamešnice i Dinare do Knina

U selu Voštane na Kamešnici ovog četvrtka, 30. srpnja, počeo je peti tradicionalni pohod Put Oluje u organizaciji planinarske udruge Dinaridi na planinama Kamešnica i Dinara.

U pohodu sudjeluju planirani iz cijele Hrvatske uključujući i šibenske zaljubljenike u planinske visoravni i puteve, te pripadnici gardijskih brigada te članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

put oluje (1) put oluje (2)

Put Oluje traje sedam dana, dug je 150 kilometara te se prijeđe i do 7.500 metara visinske razlike. Cilj pohoda je obići sve važna mjesta na kojima su hrvatski branitelji pružili otpor neprijatelju u Domovinskom ratu te mjesta pogibije i stradanja branitelja, odnosno mjesta kao što su Kamešnica, Konj, Maglaj, Troglav, Jankovo brdo, Lišanjski vrh, Glavaš, Krov Hrvatske – Dinara, Sinjal i na kraju dolazak 5. kolovoza na Kninsku tvrđavu, ispod najdražeg barjaka.

Na mnogim mjestima položit će se vijenci za pale branitelje te će se zapaliti svijeće u znak zahvalnosti žrtvi koju su podnijeli za samostalnost Hrvatske.

put oluje (3)

Dolazak na cilj, kraljevski grad Knin je na sam dan obilježavanja 20. obljetnice vojno – redarstvene akcije Oluje, Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, 5. kolovoza, u 12 sati.

Prvog dana prijeđen je 21 kilometar puta, a prema riječima sudionika Puta, jednim dijelom putovanja pratila ih je kiša no i sunce, a staza prvog puta vodila je od iz Voštana do Konja pa grebenom preko Kurljaja, Bunarića, Blizničkog, Garjete preko Kurtegića Dolca na Rosni Dolac.

put oluje (4)

Drugi dan značio je rutu od Rosnog Dolca preko Mračne peče, Kurbegove jame, Kaurskog Kovilca do Malog Maglaja.

Put Oluje nastavlja se sutra, prvog dana kolovoza.

 

Foto: Bruno Karadža Photography

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.