FOTO: Nigdje table da Poljana nosi ime maršala Tita

Šibenski ogranak HRAST-a poslao je zahtjev Gradu Šibeniku u kojem Hrvoje Zekanović traži da se promijeni ime centralnog gradskog trga. Zahtijevaju da se briše naziv Poljana maršala Tita, i službeno zove samo Poljana.

Kako nam kaže dogradonačelnik Danijel Mileta, Grad Šibenik ne može samostalno donijeti takvu odluku.

– Takav prijedlog mora ići na Gradsko vijeće, u kojem postoji i posebno tijelo koje se bavi baš preimenovanjem ulica i trgova. Dakle, bez većine u Gradskom vijeću takav prijedlog neće proći- kaže šibenski dogradonačelnik.

POLJIČAK: TITO JE BIO DIKTATOR

Predsjednik Gradskog vijeća Ivica Poljičak kaže da nema prepreka da se o preimenovanju Poljane maršala Tita glasuje već na idućoj sjednici.

– HRAST je poslao taj zahtjev, on je zaprimljen, a Odbor za mjesnu samoupravu treba se sastati, analizirati prijedlog, te ga uputiti na glasovanje. Moj osobni stav je da bi se Poljana napokon morala zvati samo Poljanom, kako je zovu svi Šibenčani. Pri tom, moj jasan stav je i da je Tito bio diktator, pa nikako ne priliči da glavni gradski trg nosi njegovo ime- kaže Ivica Poljičak.

Ako se prijedlog i usvoji, gradska uprava neće imati baš prevelikih troškova, pogotovo što se tiče promijena tabli i pločica s adresama. Ploče ili oznake s punim imenom Poljana maršala Tita nismo pronašli. Pločice s kućnim brojem i punom adresom pronašli smo samo dvije, i to iznad Erste banke, preko puta autobusnog stajališta na Poljani, zgrade koju većina građana  niti ne percipira kao dio centralnog gradskog trga.

poljana5Na zgradi knjižnice nema pločice s brojem i imenom, a nekad davno, prije nego li se digla ploča zahvalnosti hrvatskim braniteljima na zidu u blizini grba sv. Mihovila, bila je veća tabla s punim imenom Poljane. Sad je više nema.

– Ne znam koliko bi imalo smisla sad postavljati nove ploče s punim imenom Poljane, kad će cijeli trg dogodine i tako u potpunu rekonstrukciju- kaže Miro Lucić, pročelnik Komunalnog ureda Grada Šibenika.

poljana2

poljana3

NIGDJE TABLE SA SLUŽBENIM IMENOM POLJANE

Ni Gradski parking nije se potrudio na svojim tablama staviti puno ime središnjeg gradskog trga, na oznakama im piše samo ‘Poljana’, a na isti način je označeno i autobusno stajalište.

Na tabli s planom grada ispred zgrade gradske uprave također piše samo Poljana.

poljana6Zapravo, uz te dvije pločice s kućnim brojem, jedino mjesto gdje je navedeno puno ime šibenske Poljane je info tabla s kartom stare gradske jezgre kod ulaza u perivoj Roberta Visiania.

poljana4

poljana1

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.