FOTO: OŠ Jurja Dalmatinca dobila uniforme: ‘Socijalne razlike će uvijek postojati bez obzira na uniforme’

Osnovci Jurja Dalmatinca jučer su dobili školske uniforme, nešto više od godinu dana kako je krenula inicijativa za uvođenjem istih.

– Prije nekih godinu dana krenula je inicijativa za uvođenje školskih uniformi. Naravno, sve je išlo korak po korak, prvo smo dobili suglasnost Vijeća roditelja i Školskog odbora, te krenuli u odabir proizvođača. Ono što mi je posebno drago je što je odabran hrvatski proizvođač, Galeb iz Omiša. Tu je riječ o stopostotnom hrvatskom proizvodu, od konca do finalnog proizvoda – rekao nam je Natko Duvnjak, ravnatelj OŠ Jurja Dalmatinca.

dalmatinac

 

Riječ je o polo majicama ljubičaste boje čija je pojedinačna cijena 45 kuna, a većina roditelja je uzela po dva komada, količinu koja je dovoljna za jedan školski tjedan.

– Mi nismo prva škola u Hrvatskoj koja je uvela uniforme, ali smo prva koja je krenula s tom inicijativom. Škola u Zmijavcima kod Imotskog je projekt realizirala nešto brže, a i oni su uzeli Galeb majice. Kad bi se ovaj projekt raširio po Hrvatskoj dosta bi pomoglo hrvatskim proizvođačima i tržištu. Mislim da cijena od 45 kuna nije pretjerana jer je riječ o isključivo hrvatskom proizvodu, a i uvođenje majica bi trebalo pomoći kućnom budžetu.  Kad pogledate, majice ‘made in China’ plaćamo skoro isto toliko, a kvaliteta se ne može usporediti – nastavlja Duvnjak.

dalmatinac1

dalmatinac6

 

Uvođenje uniforma neće iskorijeniti socijalne razlike među učenicima, uvijek će neko dijete imati skuplje tenisice ili bolji mobitel, ali će ih svakako smanjiti.

– Vidimo sad u razredu, kad su svi u tim majicama na prvi pogled se te socijalne razlike izjednačavaju, stvara se jedan osjećaj pripadnosti školi i to je ono što me veseli. Netko kaže da je to povratak na kute koje smo imali, no smatram da tu nema istine. Kada netko izjednačuje školsku uniformu sa socijalizmom i društvenim uređenjima, to nema smisla kada znamo da zemlje koje nemaju nikakve veze s takvim uređenjem imaju školsku uniformu kao sastavni dio – objašnjava Duvnjak, aludirajući na Veliku Britaniju i SAD.

 

dalmatinac3

dalmatinac4

Niži razredi su ‘uniforme’ prihvatili s oduševljenjem, dok malo bunta postoji kod starijih, ali kako ravnatelj Duvnjak kaže, u pubertetu je teško ikome išta nametnuti.

Krenuli su s majicama kratkih rukava, dok se na jesen planiraju one dugih.

dalmatinac5

 

– Možete stajati sa strane i čekati da vam nešto padne u krilo ili sami inicirati promjene – zaključuje Duvnjak.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.