FOTO: PAIĆ: Šibenska bolnica očekuje završetak godine bez ikakvih dugovanja

Danas su u Općoj bolnici Šibenik predstavljeni rezultati poslovanja bolnice u 2015. godini. Uz sanacijskog upravitelja, dr. Marina Paića, predstavljanju je nazočio i pomoćnik ministra zdravlja doc.dr.sc. Dragan Korolija – Marinić.

paic
– Imali smo osjećaj da brod tone, bolnica je imala nagomilane dugove, moralo se nešto poduzeti. Prvo smo analizrali stvari da pronađemo uzrok, zatim je slijedio plan djelovanja – razdvanjanje bilance poslovanja odjela i pronalazak onih odjela na kojima stvari ‘škripe’. Ubrzo su se i rezultati pokazali. Mi vjerujemo da će bolnica kraj ove godine dočekati bez gubitaka – istaknuo je Paić.

Izračunavanje financijske bilance za svaku bolničku službu zasebno na mjesečnoj osnovi pokazala se kao pravi korak u rješavanju negativne financijske bilance. Cilj je bio smanjiti rashode i povećati prihode u što kraćem roku, a smanjivanje rashoda se temeljio na sljedećim načinima: ušteda na potrošnom materijalu, energentima i radnom vremenu.

– U prvih 9 mjeseci 14 bolnica je imalo kumulativni rast, dok su sve ostale bolnice znatno poboljšale svoje stanje i smanjile ritam rasta dugova. Među njima moram istaknuti zadarsku i šibensku bolnicu, a promjene su posljedica novih uprava u njima. Vjerujemo da će bolnica godinu završiti na nuli što i je naš cilj jer nije cilj bolnice da stvara dobit već da pruža usluge liječenja – rekao je Korolija – Marinić.
Bolnice su uvele ‘novo ponašanje’ što bi konkretno značilo ispravno i detaljno fakturiranje izvršenog posla prema HZZO – u te povećanje fakturiranja kroz pojačan rad na pojedinim punktovima, kao što su smanjivanje lista čekanja, ono što pacijentima najviše i znači.

– Ove godine do današnjeg dana je pruženo 900 tisuća usluga više nego prošle godine u isto vrijeme, liste čekanja su se smanjile i to sve pokazuje da radimo nešto dobro. Mi smo stalno bili na terenu, gledamo probleme iz prve ruke – istaknuo je pomoćnik ministra.
Liste čekanja i dalje postoje, naravno, ali su znatno manje. Ono što treba razlikovati od lista čekanja u pravom smislu su ‘liste želja’.
– Kod nas se primjerice na oftamologiji svi žele operirati kod šefa odjela i zato se stvaraju liste – objasnio je Paić ističući kvalitetu cjelokupnog osoblja tog odjela, ali želje su želje.

paic1

Promjene nisu došle preko noći, promjene su značile više rada, manje novaca i sukladno tome otpora, ali u konačnici sve se završilo u pozitvinom smjeru.
Dotaknuli su se i planova buduće bolnice gdje je Franko Vidović javno prozvao Gorana Pauka.
– Neka pokaže idejna rješenja. Ako ga posjeduje, na kojem je javnom natječaju došao do toga – rekao je Vidović.
Iz ministarstva su istaknuli da su oni dali suglasnost za idejno rješenje i kao što se našao novac za bolnice u Puli, Marofu i Rijeci, tako će se naći i za Šibenik.
– Šibenik zaslužuje novu bolnicu i dobit će je, mi ne dajemo lažna obećanja’ – rekao je za kraj Korolija – Marinić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.