FOTO: Počinje vikend animacije u Šibeniku

Počinje ANIMATION SHOTS, vikend animacije u Šibeniku u kojemu ćemo svaki prvi vikend u mjesecu, šest mjeseci uoči festivala prikazivati izbor animiranih filmova kratkog metra s renomiranih europskih festivala i zemalja partnera. 6. i 7.2.2016. Šibeniku vraćamo kino u središte grada. U studiju galerije Sv. Krševan (Galerija Matija) u 20h počinje bogat program retrospektive poljskog animiranog filma kratkog metra.
Zlatno doba poljske animacije su ’60. i ’70. godine prošlog stoljeća, koje su definitivno jedno od najsjajnijih razdoblja poljske umjetnosti. Imena kao što su: Lenica, Borowczyk, Giersz, Kijowicz, Szczechura, Urbański ili Czekała do dan danas bitne su odrednice za stvaralaštvo mnogih autora. Škola poljske animacije poznata je i pod imenom filozofsko-refleksivne struje u animaciji, struje koja se od samih svojih početaka nadovezivala na dostignuća poljske grafike, slikarstva i plakata. Simbolična krunidba tog najpoznatijeg razdoblja bila je dodjela Oscara filmu Tango Zbigniewa Rybczyńskog, početkom osamdesetih godina.

supertoon

ANIMATION SHOTS pratiti će i razgovori s ljudima zaslužnim za vikend program. Ovaj puta to su OLGA I MICHAL BOBROWSKI, umjetnički i programski direktori STOPTRIK međunarodnog festivala stop motion animacije festivala. U razgovoru s njima moći ćete između ostalog saznati i možda široj javnosti nepoznate stvari o mogućnostima i nedaćama organizacije festivala u Poljskoj kao i o trenutačnom stanju produkcije animiranog filma u njihovoj zemlji. Nakon razgovora prikazati ćemo dragulje stop-motion animacije s prošlogodišnjeg izdanja STOPTRIK festivala.
U kasnom večernjem programu za ljubitelje glazbe i animacije očekuju vas PROJEKCIJE STOP-MOTION MUZIČKIH VIDEA, izbor iz Supertoon arhive: stop-motion muzički videi prikazani u službenim konkurencijama proteklih izdanja festivala.

supertoon2

U vrijeme trajanja vikenda animacije organiziramo DJEČJU RADIONICU animacije. Radionica će prestaviti način izrade uređaja koji stvaraju optičku iluziju pokreta, fantaskop i zootrop, koji do današnjeg dana oduševljavaju ljubitelje pokretnih slika ne samo zbog jednostavne izrade, već i zbog toga što pružaju direktan uvid u proces oživljavanja slika. Upravo zbog tih kvaliteta uređaja djeci je moguće objasniti osnovne zakone i preduvjete animacije kao što su perzistencija vida, sličnost pozicioniranja crteža na sličicama i brzina pokreta. Uređaje izrađene na radionici djeca će moći ponijeti sa sobom kući i nastaviti učiti i istraživati mogućnosti animacije.

Pozivamo sve roditelje s djecom DANAS U 16h u studio galerije Sv.Krševan da sudjeluju u radionici i i pritom se sjajno zabave. Nije kasno poslati prijave na e-mail adresu radionica@supertoonfestival.com

supertoon1

LOKACIJA

Studio galerije Sv. Krševana (Galerija Matija)
Petra Nakića bb, 22000 Šibenik

PROGRAM
SUBOTA
16 – 18 – DJEČJA RADIONICA ANIMACIJE
20 – 21 – RETROSPEKTIVA POLJSKIH KRATKIH ANIMIRANIH FILMOVA
21 – 23 – RAZGOVOR S OLGOM I MICHALOM BOBROWSKI, umjetničkim direktorima STOPTRIKA
– Međunarodni festival stop-motion animacije , Poljska
23 – 24 – PROJEKCIJE STOP-MOTION MUZIČKIH VIDEA
NEDJELJA
10 – 12 – DJEČJA RADIONICA ANIMACIJE
12 – 13 – PROJEKCIJE POLJSKOG ANIMIRANOG SERIJALA ZA DJECU: LOLEK I BOLEK

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.