FOTO: Pogledajte zašto je renesansna palača u srcu Šibenika postala traženi obiteljski hotel

Što ima ljepše na svijetu od lagane šetnje jezgrom nekoga starog povijesnog grada, a onda još i ako se u njoj, nakon lutanja trgovima i malim skrivenim kalama, i prenoći, užitku kao da nema kraja. Takav ugođaj nudi Heritage Hotel Life Palace, koji se smjestio u srcu starog grada Šibenika. Nalazi se na trgu kojeg lokalno zovu Medulić iako mu je službena adresa Trg šibenskih palih boraca 1. Samo je minutu udaljen od Šibenske katedrale.

Smješten je u renesansnoj gradskoj palači iz 15. stoljeća u kojoj je povijesna baština prezentirana kroz obiteljski hotel. Krasi ga čarobno kameno pročelje, noću osvijetljeno kroz prozore hotela. S radom je započeo prošlo ljeto, ali je i ove zime ostao otvoren te uspješno posluje. Dvostruko je kategoriziran – oznakom baštine i kategorijom hotela s četiri zvjezdice. U svojih 850 četvornih metara ima 17 soba.

Bombardiranje u 1943.

No, svemu su prethodili opsežni radovi u suradnji s nadležnim restauratorskim odjelom. – Konzervatorska istraživanja na palači provedena su početkom 2014. godine, izradom 143 istražne sonde, nakon čega su počeli građevinski radovi. Palača je kroz dugi vijek postojanja prošla brojna dograđivanja, oštećenja, popravke i obnove. Našom je obnovom dobila četvrti kat. Sve je bilo u prilično lošem stanju, iako je objekt spomenik kulture, pa se u rekonstrukciju krenulo u potpunosti prema uputama i mišljenju konzervatora – govori Elena Rušnjak Deželjin, voditeljica prodaje i marketinga, dok sjedimo u malom restoranu hotela s pogledom na Ulicu kralja Tomislava, mjestu za doručak.

 

Kameno je pročelje palače bilo djelomično oštećeno prilikom bombardiranja grada 13. prosinca 1943. godine. Srećom, originalni gotički i romanički elementi zgrade ostali su sačuvani. Tijekom obnove u cijelosti je restauriran gotički ulazni portal palače, koji je uređen u ulaz u hotel. Samo za stabilnost zgrade, utrošeno je 50 tona injekcijske mase. – Specifičnost zgrade je i rezbarena drvena gotička greda, restaurirana i vidljiva u prizemlju zgrade – sadašnjoj hotelskoj kavani. Sačuvani su i drugi tragovi pregradnje objekta kroz vrijeme. Tako su u nekoliko soba vidljivi otvori i fragmenti romaničkih okvira zatvoreni u ranijim razdobljima. U doba baroka, originalno gotička palača dobila je reprezentativne balkone na drugom katu – opisuje Elena Rušnjak Deželjin.

Slike na zidovima

Tijekom obnove konzervatori su sa zidova skidali površinski sloj boje s ciljem pronalaska potencijalnih oslika na zidovima i stropovima. Gospina kapelica s rešetkom od kovanog željeza, koja se nalazi na uglu građevine, sagrađena je 1930. godine i ostala je u potpunosti očuvana. Na pročelju palače nalazi se i oznaka za državnu – mletačku i lokalnu – šibensku mjeru, koja iznosi 117,2 centimetara, te se u trgovini koristila do 1436. godine. U prizemlju palače na zapadnom uglu trga nalaze se i dvije kamene posude koje su služile kao pojilice za gradske mačke i pse, a pretpostavlja se da potječu iz 18. stoljeća.

U interijeru se kroz niz detalja ističe povijesna šibenska arhitektura sačuvana u dijelovima hotela. U prizemlju je, u nastavku recepcije, kavana s velikim prozorima prema Medulićevu trgu, a koju su, kao udobno mjesto za kavu, već rado sebi prisvojili Šibenčani. Ugodan je to ugostiteljski objekt sa zanimljivim umjetničkim masivnim šankom te bogatom ponudom torti i kolača. – Dodatni sadržaji u samom hotelu u potpunosti su morali biti prilagođeni zadanoj površini srednjovjekovne palače, ali se zato kavana proteže i na izvrsnu terasu smještenu na samom trgu. Čar je boutique hotela što je manji, intimniji i stoga nije sterilan, a atmosfera je domaćinski ugodna – kaže voditeljica.

Pogled na grad

Interijer hotela ukrašen je originalnim likovnim djelima i odabranim detaljima koje su vlasnici hotela birali osobitom pažnjom i ljubavi. Sudeći prema komentarima na TripAdvisoru, gosti su hotelom iznimno zadovoljni. – Iz luksuzno opremljenih soba pruža se pogled na gradske krovove i živopisne šibenske ulice, a gosti mogu uživati i u mini wellnessu koji se, s hidromasažnom kadom i finskom saunom, nalazi na vrhu hotela – zaključuje Elena Rušnjak Deželjin. Zanimljivo je i da su u ovoj palači svojedobno snimljeni kadrovi televizijske serije “Zagrljaj” snimljene prema zbirci novela “Ruke” književnika Ranka Marinkovića i s Radom Šerbedžijom u glavnoj ulozi.

Izvor: Dom i dizajn  foto: Facebook

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.