U sklopu gastronomskog festivala Okusi Mediteran, jutros je na šibenskoj rivi ispred zgrade Županije otvoren sajam talijanskih proizvoda, gdje će ljubitelji talijanske kuhinje, vjerovatno najpopularnije na svijetu, svakako doći na svoje.
Međutim, ako ne možete odoljeti Grana Padano siru, zapravo sirevima iz svih talijanskih regija, sušenoj rajčici, mortadeli, pršutu, te genijalnim sicilijanskim kanelonima punjenim ricottom, pripremite se nešto više novaca, cijene se baš i ne mogu nazvati popularnima.
– Ne mogu još ocijeniti koliko su Šibenčani dobri kupci, tek smo par sati ovdje. Ali, iz iskustva iz drugih hrvatskih gradova gdje sam dosad prodavao svoje proizvode, Hrvate općenito mogu nazvati dobrim mušterijama. Tu nam se od jutra uglavnom vrte turisti- kaže Toskanac Gilberto iz Monte Pulciana, koji na svom štandu ima barem stotinjak talijanskih sireva.
Sa Sicilije su stigle Valentina i Miriam, iz prekrasnog Agrigenta, a nude uglavnom povrće, od ogromnih i ukusnih maslina (provjereno iz prve ruke), do sušenih pomidora, specijaliteta sve popularnijeg i u našim krajevima.
– Prvi put smo u Šibeniku, pa ćemo još vidjeti kako ide, ali grad mi se sviđa, prekrasan je, pogotovo ova lokacija par metara od mora- kaže Miriam.
Sajam se održava svakog dana od danas pa do nedjelje, od devet ujutro pa do večernjih sati. Ako nemate namjeru trošiti novce, isplati se barem malo ‘pasti’ oči, ipak su Talijani majstori gastronomije i njene prezentacije. A možete se i ‘ogrebati’ za koji zalogaj, pa i cjenkati za dobar komad pršuta ili sira.