FOTO: POZITIVNA PRIČA HRVATSKE: Šibenik se probudio iz dugogodišnjeg sna

Šibenik, grad smješten između dva veća dalmatinska središta Splita i Zadra, unazad nekoliko godina široj hrvatskoj javnosti bio je samo poznat po lošim vijestima i sudbini koja ga je zatekla. Nekada razvikan zbog svoje teške industrije, kroz čitave devedesete i dobar dio narednog desetljeća proveo je u stagnaciji uslijed nedostatka vizije razvoja. Srećom, stvari danas izgledaju znatno drukčije.

 

Naime, prema novostima koje gotovo svakodnevno pristižu iz ovog grada, čini se kako se Šibenik napokon probudio iz dvadesetogodišnjeg sna, a tim okupljen oko gradonačelnika Željka Burića radi punom parom da tako i ostane. Ljeti je grad preplavljen turistima, a njegov potencijal prepoznale su i renomirane svjetske produkcijske kuće koje na njegovim lokalitetima snimaju serije poput Igre prijestolja i Dig.

 

Kuriozitet je da je, kao statist, u ovoj prvoj nastupio i zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta te tako pokazao kako sadašnja gradska vlast spremna na sve načine sudjelovati u promociji grada za čije su ključeve zaduženi. S druge strane, Šibenik je u posljednje vrijeme krenuo s ozbiljnim razvojem nekoliko ključnih gradskih projekata te rješavanjem čitave niske dugogodišnjih problema.

 

sibenik panorama-nives-100709

 

Početkom travnja prošle godine, aktualna gradska vlast riješila je problem hipoteke nad zemljištem bivše tvornice Tvornice elektroda i ferolegura (TEF), jednog od najatraktivnijih zemljišta na Jadranu smještenom u samom centru grada. Ova dvadesetogodišnja boljka okončana je tako da je INA pristala na prijedlog gradonačelnika Šibenika da Grad plati manji iznos, ali u kraćem roku, čime se uklonila hipoteka koju je tvrtka upisala na TEF-ovo zemljište. Na taj način, riješio se dugogodišnji problem, ali i otvorio put novim investitorima.

 

Ovo je grad koji se u posljednje vrijeme može pohvaliti nizom projekata, u velikoj mjeri realiziranih zahvaljujući sposobnom EU timu,  ljudima koji su u nepune dvije godine privukli 30 milijuna kuna iz europskih fondova.  Trenutno je u provedbi 14,  dok u različitim fazama razvoja imaju ukupno 30 različitih projekata.

 

Jedan od najpoznatijih svakako je revitalizirana tvrđava Svetog Mihovila, smještena tik iznad stare gradske jezgre, čije je uređenje zajedno s pripadajućom ljetnom pozornicom dijelom financirano iz fondova Europske unije. Proglašena je hrvatskom kulturnom atrakcijom u 2014. godini, a u prva četiri mjeseca od otvorenja tvrđavu je posjetilo preko 100.000 ljudi.

 

tvrđava sv. ivan1

Revitalizacija tvrđave Sv. Mihovila samo je dio šire šibenske vizije „buđenja“ grada i obnove bogate povijesne kulturne baštine na način prilagođen novim generacijama. U tijeku su projekti rekonstrukcije ostale tri šibenske tvrđave, koje zajedno sačinjavaju jedinstven gradski fortifikacijski sustav – Barone, Sv. Ivan i Sv. Nikola. Čini se kako je takav pristup gradske uprave promociji šibenske baštine „urodio plodom“,  jer je 2014. Šibenik zabilježio rekordni turistički rezultat – čak 1,327.252 noćenja, što su brojke na kojima bi im zavidjeli i tradicionalni šampioni turizma.

 

Osim dobre promocije šibenskih kulturnih i prirodnih ljepota, tome je sigurno pridonijela i činjenica da je grad u posljednjih nekoliko godina ugostio niz glazbeno-filmskih festivala – Terraneo, SuperUho i Supertoon samo su neki od njih. Naravno, tu je i kontinuirano ulaganje u plaže – nakon uspješnog projekta uređenja plaže Banj,  udaljene tek 5 minuta od samog centra grada, a do ljeta 2016. planirano je i uređenje plaže „Rezalište“ u Brodarici.

 

Thievery Corporation Terraneo tvrđava net7

Gradska vlast je nedavno potpisala i Ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju i uređenje Poljane, koja će nakon dvadeset godina napokon postati ono što zaista je – glavni trg s podzemnom garažom na tri etaže. Također, uskoro počinje i uređenje Trga Dražena Petrovića, simbol ponosa na Šibenčanina koji je toliko zadužio ovaj grad. Dokaz da je Šibenik zaista grad velikih investicije je i ona turske Dogus Grupe na Kulinama u Mandalini, koja je već gotovo realizirana. Investitori su već izgradili marinu za megajahte, a dovršavaju i luksuzni hotel s vilama i visokokategoriziranim kompleksom. Investicija se procjenjuje na 20 milijuna eura, a u sezoni će omogućiti posao stotinama radnika.

 

Osim brojnih investitora,  gospodarskom razvoju grada Šibenika i okolice u prilog ide činjenica kako je samo 3.5 kilometra istočno od grada pozicionirana Podi, najveća i najperspektivnija poduzetnička zona u Hrvatskoj. Radno-operativnih 16 tvrtki, koje zapošljavaju 900 radnika zasigurno je pozitivna gospodarska priča u ovim teškim vremenima. Investitori u zoni su iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Austrije, Italije i Nizozemske, a jedna od prednosti ove zone je da su proizvodne djelatnosti oslobođene komunalnog doprinosa, a komunalna naknada za tvrtke u zoni značajno je smanjena.

 

Početkom ožujka raspisan je i natječaj za izgradnju postrojenja na biomasu u toj poslovnoj zoni, što podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta. Sve je to dio šire priče Šibenika kao zelenog grada i zelenih industrija. Usto, ovdje možete pronaći prvi sustav javnih bicikala Nextbike u Dalmaciji, još jedan ekonomski i ekološki održiv projekt. Nedavno je Šibenik dobio i prvu punionicu struje za automobile i bicikle na električnu energiju.

nextbike777

 

Otvaranje novih industrija i radnih mjesta podrazumijeva i radnu snagu. Na tragu toga, gradska uprava svakodnevno radi na projektima koji će mlade Šibenke i Šibenčane zadržati u rodnom gradu. Zajedno s partnerima tako ulaže velike napore kako bi Krešimirov grad uskoro dobio sveučilište. Gradonačelnik Burić, još je u lipnju 2013. potpisao ugovor o pokretanju prvog sveučilišnog studija u Šibeniku – dislociranog sveučilišnog preddiplomskog studija energetike. Ove jeseni će ovaj trogodišnji studij primit prve studente, a njihova edukacija trajat će šest semestara. Inače, pripreme za uspostavljanje još dva studija – marikulture i zaštite okoliša, već su počele.

 

U Šibeniku se razvija i iNavisa – hrvatski nacionalni centar za istraživanje mora i pomorstva i poslovnih inovacija u području energetike i okoliša, projekt je koji s 1,7 milijuna eura sufinancira EEA fond za članice Europskog gospodarskog prostora, u kojem sudjeluju Kraljevina Norveška, Island i Kraljevina Lihtenštajn.

 

Osim sveučilišnog studija, svoja vrata ovu jesen trebao bi otvoriti i novi vrtić na Jamnjaku. Za to da se iz neiskorištenog vojnog objekta napravi novi vrtić, gradska vlast je osigurala nešto više od 2 milijuna kuna.

 

Jedno je sigurno – šibenske vlasti i tim koji su okupili oko sebe, imaju jasnu i dugoročnu viziju Šibenika 21. stoljeća, koji pametnim projektima i investicijama nižu pozitivne rezultate. Kada se paralelno s time radi i na sustavnoj promociji koja se obraća cijelom svijetu – bilo da je riječ o snimanju svjetski poznate serije Igre prijestolja u kojoj statira zamjenik gradonačelnika, promotivnom video uradkom „Šibenik iz zraka“ koji je osvojio prestižnu nagradu na međunarodnom stručnom sajmu turizma u Berlinu ili gradonačelniku Buriću koji se trenutno sprema za trku karićima, tradicionalnim vozilom na tri balinjere, dobivate Šibenik, grad koji nezaustavljivim i sigurnim koracima grabi naprijed.

izvor:politikaplus

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.