FOTO: Predstavljen plan kako bi u budućnosti trebala izgledati naselja uz Morinjski zaljev

Kako bi u budućnosti mogao izgledati Morinjski zaljev i obližnje naselje Jadrtovac pored Šibenika predstavili su danas predstavnici Grada Šibenika i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj koji su zajednički radili na izradi plana razvoja ovog područja. Projekt je vrijedan 140 tisuća kuna, a cilj mu je održivi razvoj slabije razvijenog i ruralnog područja naselja Jadrtovac.

DSC03591

Planom razvoja definirano je 14 projektnih ideja, među kojima su: uređenje društvenog doma u prostoru bivše škole u Jadrtovcu, uređenje zeleno-plave šetnice po uzoru na šetnicu u kanalu sv. Ante, razvoj cikloturizma, razvoj poljoprivrednih djelatnosti osoba s intelekutalnim poteškoćama u suradnji s Centrom Šubićevac, donošenje plana razvoja upravljanja turizma Morinjskog zaljeva, obnova suhozida i bunja, izgradnja lovačkog skloništa, izrada studije biljne raznolikosti, uređenje plaže u Jadrtovcu…

-Prostor Morinjskog zaljeva vrijedan je prostor očuvane prirodne i bogate kulturne baštine, morska laguna uključena u ekološku mrežu Natura 2000, udaljena svega 8 km od centra grada Šibenika. Kao takav, zaljev nudi više razvojnih mogućnosti, prvenstveno u domeni ruralnog, izletničkog i zdravstvenog turizma te ekstenzivne i intenzivne poljoprivredne proizvodnje. Na području naselja Jadrtovac već postoji nekoliko projekata vezanih za ekološkog vinogradarstvo i maslinarstvo koji su tijekom proteklih godina dobili darovnice UNDP-a kroz projekt COAST-  rekla je Ivana Laginja, voditeljica projekta iz UNDP-a Hrvatska.

foto 2

foto 3

Poseban naglasak stavljen je na eksploataciju peloida u Morinjskom zaljevu, no Laginja ističe kako će se potencijalni investitori morati uhvatiti u koštac s ozbiljnom procedurom.

-Treba pronaći ozbiljnog investitora koji će imati mnogo posla da projekt izgura na svijetlo dana – priznala je Laginja dodajući kako u UNDP-u vjeruju u realizaciju ovog projekta.

Šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta istaknuo je kako se Plan razvoja naselja Jadrtovac jednim dijelom naslanja i na Brodaricu.

DSC03593

U donošenju ovog plana sudjelovale su različite interesne skupine i udruge koje su iznosile svoje prijedloge i viziju razvoja naselja koja se naslanjaju na Morinjski zaljev. Plan je, čulo se danas, nije sveto pismo već dokument u kojem će se smjeru to područje grada u narednim godinama razvijati.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.