FOTO: Predstavljen projekt uređenja uvale Vrnaža, ovako će ta zapuštena lučica izgledati

-Na području grada Šibenika dosad nije postojala uređena komunalna luka koja bi osiguravala siguran vez za oko 4 tisuće brodica koje su upisane u očevid brodica. Građani su bili prisiljeni vezati svoje brodice diljem grada i županije- započeo je župan Goran Pauk današnju prezentaciju Projekta izgradnje luke otvorene za javni promet Vrnaža, kao komunalnog dijela luke Šibenik.

portal3

Ideja da se u uvali Vrnaža, koja se već i koristi kao ilegalna komunalna luka, proglasi lučko područje pod upravljanjem Županijske lučke uprave, nastala je prije četiri godine. Na taj način osigurava se primjeren vez za plovila domicilnog stanovništva.

luka-vrnaza02

 

luka-vrnaza04

-Ukupna vrijednost cijelog projekta iznosi ogromnih 38 milijuna kuna i podijeljena je u šest faza. Usporedbe radi, gat Vrulje koštao je 55 milijuna kuna. Za vrijeme mandata koalicije SDP i HNS na području Grada Šibenika, radio se urbanistički plan uređenja Vrnaže koji je predviđao dio luke za sportsku luku, a drugi dio za luku nautičkog turizma. Na javnoj raspravi dane su primjedbe da luka nautičkog turizma već postoji u Mandalini te je inzistirano da se Vrnaža pretvori u luku isključivo za komunalne vezove građana. Hvala Bogu, promijenila se vladajuća garnitura, na čelo Grada došao je gospodin Željko Burić i napravljen je novi urbanistički plan uređenja Vrnaže koji predviđa cijelo područje kao luku otvorenu za javni promet, isključivo za komunalne vezove. S veseljem mogu reći da je rješenje o prihvatljivosti zahvata na okoliš uređenja Vrnaže doneseno 7. listopada 2015.– kazao je župan Goran Pauk.

Nakon pribavljenih dozvola, Lučka uprava raspisala se javno nadmetanje za prvu fazu radova kojom se planira uređenje zapadnog dijela uvale, tj. uređenje oko 300 metara obalnog zida te postavljanje valobranskog pontona i priveznog sustava. Na natječaj su pristigle dvije ponude i u tijeku je njihova evaluacija te će se s najpovoljnijim ponuditeljem potpisati Ugovor o Javnoj nabavi. Odluku o odabiru donosi Šibensko – kninska županija, a sredstva su osigurana najvećim dijelom iz vlastitih sredstava Lučke uprave, te ovogodišnjim proračunima Šibensko – kninske županije, Grada Šibenika i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Rok za izvođenje radova je šest mjeseci.

luka-vrnaza09

luka-vrnaza08

luka-vrnaza06

-Građani će konačno dobiti komunalnu luku za siguran i adekvatan privez za čak 600 plovila- zadovoljan je bio župan Pauk.

– Prije dvije i pol godine, komunalna lučica bila je jedno od naših predizbornih obećanja. Tada smo obećali da će biti komunalna kako bi riješili jedan od velikih problema vlasnika brodica. Nismo servis jahtama i skupim gliserima nego našim ljudima. Kada je način razmišljanja i suradnja između Grada, Županije i Županijske lučke uprave na visini, cijela ta procedura teče bez zastoja i počet ćemo s gradnjom prve faze. To ne tjera u zaduženje ni Grad ni Županiju nego se ide u logične fazne cjeline vlastitim sredstvima, što će se nastaviti i u 2016. godini – najavio je gradonačelnik Željko Burić.

luka-vrnaza05

Naglasio je kako je to obećao i Mandalinjanima koji su bili nezadovoljni gradnjom prometnice za ulaz u D-resort jer su njihovi vezovi tada ostali u nasipu. -Ovako će se riješiti veliki problem za te ljude. Ovo je projekt koji će uobličiti JI dio Grada. Prvi je bio D-resort i mega marina, zatim komunalna lučica Vrnaža, Sveučilišni kampus na Palacinu a kruna svega će biti, nadam se, Centar kompetencija koji je sad derutna zgrada bivše vojarne Ante Jonjića nasuprot Vrnaže te prometno rješenje JI ulaza u grad, kako jedini prolaz ne bi bio preko pruge. Kad se tome dodaju Rezalište, projekt Zablaće, Woodsworth vile, to je 25 posto onoga što će Šibenik biti u narednih pet godina- zaključio je prvi čovjek Šibenika.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.