FOTO: Promocija kakvu Šibenik ne pamti: Šibenska nevista Orijana Koloper predstavila roman ‘Zavjet’

Ona je rođena Zadranka koju je ljubav dovela u Šibenik, grad o čijoj prošlosti je napisala roman ‘Zavjet’ koji je večeras predstavljen na tvrđavi Barone. Ona je Orijana Koloper, spisateljica koja se u svojem četvrom, i kako sama kaže najzrelijem, romanu vratila u doba Kanadijskog rata i najtežeg perioda za Šibenik kada je kuga odnijela osamdeset posto stanovništva.

Okosnicu romana ‘Zavjet‘ čini priča o plemkinji koja je dala zavjet da će postati časna sestra ukoliko kuga prestane. Zavjet dan u 17. stoljeću je prerastao u legendu zbog koje u Šibeniku nema vjenčanja u mjesecu svibnju, a Orijana se uhvatila u koštac s tom legendom fascinirana ovim šibenskom običajem.

zavjet

zavjet2

zavjet3

zavjet4

zavjet5

zavjet6

zavjet7

zavjet8

zavjet9

zavjet10

zavjet11

zavjet12

 

Orijana je na romanu radila punih pet godina, a sudeći prema kritikama onih koji su knjigu pročitali, uspjela je na vjerodostojan način prenijeti jednu legendu, jedan običaj i jednu neizmjernu ljubav prema gradu.

Roman je svoju promociju imao na tvrđavi Barone, budući da se radnja knjige većinom i odvija na šibenskim tvrđavama, i to u mjesecu svibnju – mjesecu kada u Šibeniku nema vjenčanja u znak sjećanja na jednu legendu i jednu veliku ljubav.

orijana koloper 030516 5

orijana koloper 030516 7

Promotori romana su bili prof. Ivo Livaković i dr.sc. Ivica Poljičak, ulomke iz romana su čitali Franka Klarić, Jakov Bilić i Roni Lepej, Nikola Urukalo se našao u ulozi moderatora, dok je glazbeni dio večeri bio u rukama Grdskog komornog orkestra Šibenik. Ovaj događaj, koji je pohodio veliki broj Šibenčana, uveličala je i Gradska straža.

zavjet14

zavjet15

zavjet16

zavjet17

zavjet18

 

Promocija je ovo kakvu Šibenik ne pamti, a kako je profesor Ivo Livaković rekao, takve promocije nije bilo niti će biti u niti jednom gradu s ove strane Jadrana. Mi ćemo nadodati, ovakvih promocija nema ni u Velikoj Jabuci.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.