FOTO: Proslavljen Dan Katoličke osnovne škole u Šibeniku

Dan Katoličke osnovne škole u Šibeniku i svetkovina nebeskog zaštitnika škole svetog Josipa, proslavljeni su jučer u kongresnoj dvorani škole.

Okosnica programa bila je scenska predstava naziva “Zid”. Za djelatnike škole, nakon priredbe euharistijsko slavlje u kapeli školskog centra na 18. obljetnicu svoga biskupskog ređenja predvodio je šibenski biskup Ante Ivas.

P3192664

Obraćajući se učenicima, roditeljima i prijateljima škole, ravnateljica s. Mandica Starčević u istaknula je kako učenicima Katoličke osnovne škole radni dan započinje molitvom svetom Josipu za obitelj, školu, učitelje i roditelje. Na taj način molitvom povezuju dvije važne sastavnice učeničkog odrastanja: obitelj i školu. A i sami često ističemo obiteljsko ozračje naše škole kao posebnu vrednotu. Sve više unutar škole uočavamo kako se brige i problemi unutar obitelji prenose i održavanu na školski život učenika, posvjedočila je ravnateljica Starčević. Roditeljima je poručila kako je zajednički odgoj djece moguć ako se gleda u istom smjeru i ako se imaju iste odgojne metode i ciljevi. Priredba “Zid” prilika je svima za promišljanje i ispitivanje usvojenih i izgrađenih stavova. Djeca nam ponekad mogu biti veliki učitelji, zaključila je s. Mandica Starčević, koja je uime Učiteljskog vijeća škole istaknutim učenicima koji su se od prošlog Dana škole iskazali u znanju i sportu na županijskim i širim razinama uručila Pohvalnice. Pohvaljena je ekipa koja je pred kraj prošle nastavne godine osvojila 3. mjesto na radio kvizu HKR-a “Pametna pitanja za pametne glave” (Gabrijela Škugor, Mihovil Kale, Ivana Racetin, Ivan Čičmir), a za uspjeh na ovogodišnjim natjecanjima: Ela Koludrović (4.b) za 3. mjesto na županijskom natjecanju iz matematike, Mislav Zaninović (8.a) za 3. mjesto na županijskom natjecanju iz njemačkog jezika, Nika Benak (7.a) za prolaznost rada na Državno natjecanje iz likovne kulture te ekipi stolnotenisača za osvojeno 1. mjesto na županijskom natjecanju te 3. mjesto na regionalnom natjecanju (Matija Aicher-Opalić, Luka Čulav, Riko Bura i Filip Baljkas).

P3192686

Uz Pohvalnice, istaknuti učenici su dobili i pozivnice za putovanje i posjet prijateljskoj katoličkoj školi u Slovačku.

Uslijedila je predstava “Zid”, koja je prikazala kako prepoznati prave vrednote u svakodnevnom životu suvremene obitelji koja uslijed raznih životnih okolnosti traži anonimnost i ne želi razvijati prijateljske odnose sa susjedima. Djeca su ta koja obje obitelji uspijevaju motivirati za zajednički i prijateljski suživot uz poruku da je potrebno u životu rušiti mnoge zidove naših stavova i predrasuda. Priredbu su osmislile voditeljice dramskih skupina Andrea Spahija, Vlatka mIhaljević-Rak, Jelena Floigl I Kristina Škugor, a sudjelovali su učenici dramskih skupina, zborova te ritmičkih skupina škole.
Po završetku priredbe okupljenima obratio se utemeljitelj i osnivač škole, šibenski biskup Ante Ivas, kome su djeca čestitala i uručila zajedničku fotografiju svih učenika i djelatnika povodom osamnaest godina biskupske službe. Zahvalivši, biskup je iskazao zadovoljstvo duhovnim rastom Škole, učenika i djelatnika. Molim se svetom Josipu za vas i vaše obitelji. Želim da sveti Josip bude zaštitnik obiteljskoga ozračja koje se u našoj školi trudimo postići. Znamo da obitelj najbolje odgaja. Bilo koja škola ili odgojna ustanova ako se ne trudi živjeti obiteljske vrijednosti neće uspjeti u svome pozivu da odgoji nove generacije. To je bila i naša želja prije sedam godina kada smo odlučili otvoriti školu ne mojom zaslugom nego vašom, dragi roditelji, koji ste željeli dijete obrazovati djecu u obiteljskom ozračju katoličkog odgoja, poručio je biskup Ivas.

P3192697

Nakon priredbe u školskoj kapeli Sv. Mihovila uslijedilo je misno slavlje za djelatnike škole. Biskup je tom prigodom iskazao svoje poštovanje prema svim osobama koje životni poziv ostvaruju u odgajanju i obrazovanju djece i mladih. Ovom misom Gospodinu zahvaljujemo za školu i sve vas. Pokušati ću ostati u simbolici zidova. Svi znate koliko ima zidova ima među nama. Ti nas zidovi smućuju i postaju zapreka. Molimo Gospodina neka bude rušitelj svih zidova među nama, poručio je biskup.

IZVOR: IKA

FOTO: Katolička osnovna škola

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.