FOTO: Prosvjed ogorčenih radnika Prešaonice: ‘Sramota me reći gdje živim, svi se rugaju s nama…’

Radnici Tvornice prešanih proizvoda prosvjedovali su danas ogorčeni zbog najave Impola da neće pokretati proizvodnju u prešaonici. Radnici, njih 107, samoinicijativno su se okupili, bez sindikata, želeći još jednom ukazati na nezavidnu situaciju u kojoj se nalaze. Naime, bez posla i bez plaće su već nevjerojatnih godinu dana.

-Želimo istaknuti da smo nažalost očekivali ovakav potez Impola i da smo svjesni da oni ne snose nikakvu odgovornost za stanje u kojem se našao TPP.  Isto tako pozdravljamo njihovu namjeru da zaposle tridesetak radnika iz TPP-a. Gašenje proizvodnje u TPP-u nije samo gubitak 107 radnih mjesta, to znači i potpuno gašenje ove branše u Hrvatskoj – poručio je Neno Škorić, radnik TPP-a.

tlm prosvjed presa 180416 11

Prosvjednici od Vlade RH traže da ispuni svoju obvezu i da se konačno očituje o privatizaciji TLM-a.

-Privatizaciji nakon koje je firma završila u stečaju s 500 milijuna kuna gubitka, zaustavljenom proizvodnjom i terenima pod hipotekom. Želimo od Vlade da nam se objasni toleriranje neisplaćivanja plaća radnicima, neplaćanje poreza, mirovinskog osiguranja zaposlenicima – poručio je Škorić dok su ostali radnici naglašavali kako će, bude li potrebno, u borbi za svoja potraživanja ići do Bruxellesa.

tlm prosvjed presa 180416 12

tlm prosvjed presa 180416 6

-Pozivamo i Branimira Lepura da objasni zašto nije spasio 100 radnih mjesta što mu je prije dvije godine bilo opravdanje za  otpuštanje 40 ljudi koji ni danas nisu dobili otpremnine. I na kraju pozivamo Vladu Čovića, bivšeg suvlasnika TLM-a, da hrvatskoj javnosti objasni zašto su tereni tvornice pod hipotekama, zašto nije ulagano u modernizaciju pogona – pitaju se ogorčeni radnici.

Jedan od radnika TPP-a Marko Nakić podsjetio je kako su im prošle godine, nakon prosvjeda na Markovu trgu u Zagrebu, ispred restorana Macola podršku dali Nikola Grmoja ispred Most-a i aktualni ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

tlm prosvjed presa 180416 8

-Tada nisu znali da će biti ono što su danas, stoga ih sada tražimo podršku. Predstečaj je tek zaključen, firma još ne ide u stečaj, a mi smo bez plaće 12 mjeseci…Nitko nam ne plaća zdravstveno osiguranje. Sramota me reći gdje živim, gdje se nalazim…Da se tako izrazim, nema onoga tko se s nama ne ruga – razočaran je Nakić. Njegova kolegica Ankica Grozdanić dodala je kako većina radnika TPP-a nema uvjete za starosnu ni prijevremenu mirovinu niti se mogu negdje zaposliti.

tlm prosvjed presa 180416 5

-Ne igra nam niti da počnemo raditi jer smo svi u dugu. Neka nam isplate naše zaostale plaće i otpremnine – zaključila je.

tlm prosvjed presa 180416 10

tlm prosvjed presa 180416 7

Spomenimo kako je na kraju prosvjeda došlo do povišenih tonova između Uprave Impol-TLM-a i prosvjednika. Naime, Uprava je radnicima zatvorila portu te ih spriječila da uđu u krug tvornice i dođu do svojih automobila koji su bili parkirani na drugoj porti. Iako ljuti zbog tog čina, prosvjednici su se mirno razišli te zaobišli tvornicu kako bi došli do svojih vozila.

tlm prosvjed presa 180416 1

tlm prosvjed presa 180416 4

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.