FOTO: PRVI U HRVATSKOJ: U prostranom potkrovlju uređuje se prenoćište za beskućnice u Šibeniku

U Ulici braće Polić radovi su u punom jeku bez obzira na vrućinu – nakon što je uređeno prenoćište za beskućnike i obnovljena fasada, asfaltirana je i ulica, preduvjet za adaptaciju potkrovlja koje će uskoro biti dom beskućnicama Šibenika i okolice.

caritas dom za beskucnike 050716 15

-Mislim da je ovo prvo sasvim odvojeno prenoćište za žene u Hrvatskoj, nekoliko gradova ima zasebne prostorije, ali koliko znam, ovo je prvi sasvim odvojen stan – priča Miljenko Jukić, zamjenik ravnatelja šibenskog Caritasa, koji nas je proveo svijetlim i prozračnim potkrovljem površine 130 metara kvadratnih u kojem bi mnogi poželjeli imati riješeno stambeno pitanje.

caritas dom za beskucnike 050716 14

Dnevni boravak s blagovaonicom, kuhinja, dva wc-a, kupaonica, praonica i četiri dvokrevetne spavaće sobe uskoro će biti dom ženama koje ga dosad nisu imale. Srećom, nema ih previše, jer kako kaže Miljenko, beskućnice su snalažljivije od beskućnika i gotovo ih se nikad ne može vidjeti kako spavaju na kolodvoru ili u parku.

caritas dom za beskucnike 050716 13

caritas dom za beskucnike 050716 12

-Ovdje smo adaptirali  podove i postavili laminate, podigli nove pregradne zidove, postavili krovne prozore i elektro i vodovodne instalacije – priča Miljenko.

caritas dom za beskucnike 050716 5

caritas dom za beskucnike 050716 8

– Od većih radova ostalo je još postavljanje pločica u sanitarnim čvorovima. Pomalo postavljamo namještaj, dobili smo donaciju od Solarisa i ovom prilikom im zahvaljujem –

caritas dom za beskucnike 050716 11

caritas dom za beskucnike 050716 10

Zahvalan je Miljenko i  učenicima Industrijsko – obrtničke škole koji su proveli instalacije u  prenoćištu i svim volonterima koji su pomogli u radovima čija je okvirna vrijednost oko 300 tisuća kuna.

caritas dom za beskucnike 050716 4

caritas dom za beskucnike 050716 3

A beskućnici, o čijim je životnim pričama Šibenski portal pisao, zasukali su rukave i uređuju dvorište. Asfaltirali su dosad zemljani pod i uređuju okoliš, a kad sve privedu kraju, ostaje samo pitanje što će posaditi.

caritas dom za beskucnike 050716 1

caritas dom za beskucnike 050716 2

Susjedi, koji su se u početku dosta bunili na pomisao da će u njihovom kvartu živjeti beskućnici, odavno su se smekšali.

– Pali su i oni najtvrđi i više ne nitko ne buni – zadovoljan je Miljenko.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.