FOTO: SDP-ovke s modricama na licima: Šibenčani, prijavite svako nasilje!

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Forum žena SDP-a Šibensko-kninske županije organizirao je danas performans s kojim su željeli poslati poruku podrške svim žrtvama nasilja, a posebno ženama.

sdp stop nasilju nad zenama 251115 5

sdp stop nasilju nad zenama 251115 4

U tihom mimohodu od Baldekina do šibenske katedrale SDP-ovci i SDP-ovke, koji su za ovu prigodu na lica našminkali modrice i ožiljke, pozvali su sve Šibenčane da dignu svoj glas protiv nasilja i da ga prijave nadležnim službama.

sdp stop nasilju nad zenama 251115 13

 

sdp stop nasilju nad zenama 251115 8

-Nasilje se, nažalost, događa kontinuirano te je jedno od najvećih ugrožavanja temeljnih ljudskih prava. Ovim modricama kojima smo se našminkali željeli smo poručiti da je osim fizičkog još gore psihičko nasilje koja ostavlja dugotrajnije posljedice, ali se nažalost ne vidi – kazao je mladi SDP-ovac Luka Nikpalj koji je građanima zajedno sa svojim kolegama jutros i dijelio informativni letak o postupanju u slučaju nasilja u obitelji.

sdp stop nasilju nad zenama 251115 6

Podaci govore kako se u prošloj godini u Hrvatskoj smanjio broj počinjenja prekršaja nasilničkog ponašanja u obitelji, no ono što zabrinjava jest broj žrtava s najgorim ishodom, a to je smrt. Dok je u cijeloj 2014. godini počinjeno 18 kaznenih djela ubojstava među bliskim osobama, od čega je 13 ubijenih žena, ta je brojka ubojstava dostignuta već u prvoj polovici ove godine!

sdp stop nasilju nad zenama 251115 11

sdp stop nasilju nad zenama 251115 3

Strašno je i što veliki broj slučajeva nasilja prođe neregistrirano, a žrtve su spremne čekati i do sedam godina prije nego prijave svog nasilnika zato je akcija poput ove jutros u Šibeniku koja ima za cilj osvješćivanje društva vrijedna svake pohvale.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.