FOTO: ŠIBENČANI NEZADOVOLJNI PLAĆANJEM ULAZNICE ZA BARONE: ‘Ne želim se u svojoj kući osjećati kao gost’

Novootvorena tvrđava Barone, od otvaranja u petak pa do danas, glavna je tema razgovora u Šibeniku. Kako to obično biva, komentari i mišljenja Šibenčana su podijeljena. Neki su konceptom uređenja tvrđave oduševljeni, neki je nazivaju potpuno devastiranom.

U obilazak Baronea za vikend se uputilo devet tisuća Šibenčana,  kaže nam Marijana Kokić zadužena za odnose s javnošću.

Impresivna brojka ne čudi, s obzirom na to da je ulaz na tvrđavu ovog vikenda bio besplatan, a upravo je naplaćivanje ulaza bio povod polemikama među Šibenčanima.

– Sramota da onaj koji je tu rođen i čiji su korijeni odavno srasli s Gradinom nema pravo uć na tvrđavu nego mora platit kartu… e moj grade – jedan je od komentara na facebooku na članak o otvaranju Baronea.

New Picture (15)

Većina komentara u sličnom je stilu:

– Zanima me koliko ću platit kartu ja, koja cili život živin 30 metara ispod tvrđave,  al ii bilo ko drugi? Od 4 tvrđave na 2 se ulaz naplaćuje, a sad se i treća obnavlja pa će i tamo nabit neku cijenu. A mogli su bar neko stablo ostavit! –

New Picture (17)

– I na kninskoj se tvrđavi ulaz naplaćuje samo u muzej, ne na tvrđavu. Odakle nekome pravo da naplaćuje ulaz na javno dobro? –

New Picture (16)

Potaknuti ovim  i sličnim komentarima, kontaktirali smo Marijanu Kokić  koja pojašnjava da se svaki Šibenčanin pojedinačno, ali i obiteljski, može učlaniti u Klub prijatelja tvrđave.  – Za pedeset kuna, što je stvarno simbolična cijena, može se neograničeno ulaziti na tvrđavu sv. Mihovila i tvrđavu Barone cijelu godinu. Mislili smo i na obitelji pa se 110 kuna  može napraviti i obiteljska iskaznica za oba supružnika (uvjet je ista adresa) i neograničen broj maloljetne djece. Učlaniti se mogu svi na blagajni – kaže Marijana Kokić.

Osim besplatnog ulaza na tvrđavu, članska ulaznica nudi i druge pogodnosti. Prošlog ljeta prijatelji tvrđave imali su besplatan ulaz na sve glazbene manifestacije B strane te filmove koji su se prikazivali na sv. Mihovilu  u sklopu festivala Motovun u Šibeniku.

– Prihodi od članarina trošit će se namjenski za programe koji će se organizirati na tvrđavi – objašnjava Kokić i dodaje da će se raditi o zavičajnim školama, kvizovima znanja, kulinarskim radionicama i slično. Ono što ipak zanima većinu je odgovor na pitanje hoće li Barone ugostiti i neke glazbene sadržaje, a Kokić odgovara da  ‘glazba na Baroneu nije isključena, dapače!’ te da je sve stvar dogovora.

Ipak, i oko cijene  članske iskaznice od 50 kuna godišnje, odnosno 4 kune mjesečno, mišljenja na društvenim mrežama su podijeljena.

– Šta je vama 5o kuna za godišnju člansku kartu neki nedostižan iznos? A s tom članskom kartom imate i dodatne posebno povoljne popuste… Dajte ljudi, nemojte bit bahati i egoistični. Pa u gradu nema besplatnog parkinga, kako onda promišljat o besplatnom pristupu na uređene tvrđave – makar i tih simboličnih 50 kuna za domaće je zapravo besplatno –

New Picture 1

S ovim se ne slažu svi.

– A ko je taj neko ko će utvrđivat ko je prijatelj šibenskih tvrđava, a ko ne? Pravi prijatelj je onaj ko plati da bude prijatelj.  Ja iman drukčiju definiciju prijateljstva –

New Picture (13)

– Ma lipa je to ponuda, ali me svejedno žulja. Ne želim se u svojoj kući osjećati kao gost, a tako se osjećam dok čitam ovakve i slične ponude. Razgledavanje prirodnih ljepota našeg grada građanima Šibensko-kninske županije ne bi trebalo naplaćivati, grad se neće obogatiti od nas domaćih, a mi bi imali osjećaj ponosa što možemo kad god nam se ‘ćefne’ uživati u ljepotama našeg grada –

New Picture (14)

Do otvaranja Baronea godišnju iskaznicu za tvrđavu sv. Mihovila imalo je 650 ljudi.

– Već za vikend Šibenčani su pokazali interes za nove članske iskaznice, pa tako imamo 132  novoučlanjenih i 40 obiteljskih  iskaznica – zaključila je Kokić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.