FOTO: Šibenik obilježio 119 godina od javne rasvjete koju je dobio među prvima u svijetu

Šibenik se večeras prisjetio davne 1895. godine kada je među prvim gradovima u svijetu na njegovim ulicama zasvijetlila javna rasvjeta na izmjeničnu struju. Svečanost povodom 119. obljetnice povijesnog datuma održana je na trgu ispred Gradske vijećnice među nekolicinom Šibenčana i brojnim turistima. Gostima našeg grada i večeras su podijeljene majice s natpisom ‘Bio sam u Šibeniku, gradu koji je prvi na svijetu dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju’ koji su ostali iznenađeni jer s tom povijesnom činjenicom dosada nisu bili upoznati. Podatak da je Šibenik bio predvodnik svjetskih  gradova u postavljanju javne rasvjete, nažalost, još uvijek nije dobro izreklamiran. Primjetio je to i šibenski gradonačelnik Željko Burić.

javna_rasvjeta_svecanost1

javna_rasvjeta_svecanost4

-Turisti s nevjericom primaju istinu da se nalaze u gradu koji je prvi u svijetu dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju. To dokazuje koliko tajni i potencijala ima naš grad te da je Šibenik novo otkriće turizma i novi potencijal na sceni Hrvatske. Gdje je bolje i lijepše mjesto formirati Studij energetike nego u Šibeniku i nadam se da ćemo već dogodine, prilikom 120. obljetnice, pričati priču o spoju šibenske pameti, kulture i tradicije – kazao je gradonačelnik Burić. Večeras su posebno ponosni bili članovi obitelji Šupuk, budući da ovu važnu obljetnicu dugujemo tadašnjem gradonačelniku Anti Šupuku koji je u suradnji s europskim stručnjacima za elektrifikaciju Šibeniku dao polaznu osnovu za daljnji razvoj.

Praunuk bivšeg gradonačelnika, Dražen Šupuk, novinarima je večeras ispričao kako ideju o javnoj rasvjeti na izmjeničnu struju nije dobio Ante Šupuk već njegov sin.

javna_rasvjeta_svecanost3

-On je bio pomorski kapetan te je na svjetskoj izložbi inovacija u Frankfurtu vidio izum generatora izmjenične struje. Kao mlad prestao je ploviti, a kao zaljubljenik u rijeku Krku živio je na tamošnjim mlinicama i s obzirom da su to doba raspravljalo treba li u Šibeniku uvesti rasvjetu na plin ili neku drugu, nagovorio je oca da se uvede izmjenična struja. Za to doba to je bilo nešto potpuno nepoznato, ali uz pomoć europskih stručnjaka Šibenik je dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju – s ponosom je ispričao Dražen Šupuk.

U sklopu proslave okupljeni su uživali u nastupu orguljaša Pavla Mašića, glazbenom sastavu Cvita& Jazz club, a sve je dodatno upotpunio kratki film o NP Krka koji je prikazan uz pomoć inteligentne rasvjete na zidu šibenske katedrale.

javna_rasvjeta_svecanost2

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.