FOTO: ŠTO IM JE ZAJEDNIČKO: Prvi disko u Hrvatskoj, stripovi i registar izdajnika

Zagreb, Split, Jelsa, Rijeka, Opatija…gradovi su to u kojima je Zvonimir Rumboldt, redatelj dokumentarca ‘Pola stoljeća diska’ snimao svoj jednosatni dokumentarac. Riječ je o gradovima u kojima su se pojavili prvi disko klubovi na ovim prostorima, a zanimljivo je da je disko na ovim područjima išao ukorak sa Zapadom. Pariz je prvi grad  u kojemu se pojavio disko pedesetih godina prošlog stoljeća, no slični koncept, naovisno o onom pariškom, postojao je i u Rijeci.

Prije samog snimanja obavljeno je opsežno istraživanje, no kako je film napredovao, ekipa je otkrivala stvari u hodu tako da ‘Pola stoljeća diska’ ima elemente filma detekcije.

Radno vrijeme tadašnjih disko klubova je bilo znatno drugačije od onog danas, kući se vraćalo do 11, 12, u vrijeme kada današnja mladež tek izlazi, a popularne su bile i nedjeljne matineje od 14 do 19 sati – koncept koji je, prema riječima redatelja, danas nezamisliv.

Klubovi su bili način života, današnji Facebook.

– DJ je morao balansirati na žici, između dobrog ukusa i onoga što publika voli, a disko klub nije bio dobar ako ne osigura sigurnost ženama od frajera koji ih maltretiraju. Jako puno se brakova tu spojilo i isto toliko razvelo. Zadimljeni raj, miris votke i gina, momak na ulazu koji naplaćuje hiljadarku i ne gleda te u oči…to su bili klubovi tog vremena – moglo se čuti na večerašnjem prikazivanju filma u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić.

disko

Sam početak dokumentarca započinje pitanjem gdje je bio prvi disko klub u Hrvatskoj, a kroz šezdeset minuta ovog vremeplova, siguran odgovor i dalje ne postoji.

Opatija je 1967. imala prvi klub iznad kojeg je i stajao natpis ‘disko’, u Jelsi se 1964. tako nazivao, dok je u Rijeci još 1957. postojao koncept koji je udovoljavao svim elementima disko kluba.

Dokumentarni film je oživio duh jednog minulog vremena iako klubovi i danas postoje, isto kao i DJ-evi, ali jedina sličnost s onim nekad i sad je ime koje je ostalo.

disko 1

‘Pola stoljeća diska’ je snimljeno u produkciji udruga za nezavisnu filmsku produkciju i druge oblike kreativnih istraživanja – Udruga ‘Kad -ta’ ( Faver, Krnić, Rumboldt).

Film o prvim diskoklubovima u Hrvatskoj, premijerno prikazan u kolovozu 2015. na Solo Positivo Film Festivalu u Opatiji, osvojio je specijalnu nagradu festivala na Vukovarskom filmskom festivalu


Prije projekcije, okupljenima je predstavljen priručnik “Gluma pred kamerom” Zvonimira Rumboltda, objavljen u samostalnoj nakladi jer, kako je autor istaknuo, da nisu napravili tako, tko zna koliko bi prošlo prije objave.

Riječ je o prvom takvom štivu na hrvatskom jeziku što je zabrinjavajuće jer gluma na našem području postoji jako dugo, a nitko se dosad nije sjetio izdati priručnik te tematike.

Kako je večeras bila riječ o višestrukom programu, publici je predstavljen i strip ‘Lavandermana’ koji se izadaje u nakladi gore spomenute Udruge.

– Već je izašlo sedam brojeva stripa, prva tri su rasprodana tako da očekujemo da će se i ostali rasprodati u narednih deset godina. A možda ih netko i ukrade. Ovo nije uvijek najveselije raditi, ali to volimo. A kao i što samo ime Udruge govori, kad – tad će se situacija promijeniti – rekao je Vinko Barić, crtač stripova i slikar koji je jedan od tri stalna crtača s kojima se nalazi u registru izdajnika jer – izdaju stripove.

lavanderman

 

istaknuta foto/izvor: art.kino.org

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.