FOTO: Što je za Šibenčanke obitelj: ‘Obitelj podrazumijeva isključivo obitelj, prijatelji dođu i odu’

Obitelj je osnovna društvena jedinica zasnovana na zajedničkom životu užeg kruga krvnih srodnika, u kojoj se sjedinjuju biološko-reproduktivne, ekonomske i odgojne funkcije. Obično se sastoji od jednog ili dva roditelja i njihove djece.

Ovako zvuči definicija obitelji, službeni opis nečega što većini predstavlja oslonac, zajedništvo, utjehu i spoznaju da nikada nisi sam. Obitelj bi trebala biti ta koja je uvijek tu, bez obzira na sve ružno što se dogodi, uvijek dati ruku i pomoći da se krene dalje.

Svađat ćete se i ljubiti, smijati i plakat i sve ružne riječi će biti zaboravljene. To bi trebala biti obitelj, ne samo jedinica zasnovana na zajedničkom življenju koja se sjedinjuje zbog određenih funkcija. Zar je voljeti funkcija?

Povodom današnjeg Međunarodnog dana obitelji upitali smo nekolicinu naših sugrađana koja je njihova definicija obitelji. Svodi li se obitelj za njih samo na osobe s kojima su u krvnom srodstvu ili stoji i ona ‘prijatelji su obitelj koju sami biramo’?

– Sve! Obitelj je za mene sve, najveći blagoslov, bezuvjetna ljubav, prihvaćanje i davanje. Za mene obitelj podrazumijeva isključivo obitelj, dok su prijatelji meni jako bitni u životu, ali oni dođu i odu. Obitelj je ta koja je tu u dobru i zlu – kaže nam Nina Knežević, majka dvojice sinova i pokretačica akcije u Šibeniku ‘Ja volim nekog tko ima autizam’.

nina

– Obitelj se gradi, ona nas na određeni način definira, odnosno obitelj iz koje izlazimo i nastavljamo putovanje kroz život. Potom gradimo svoju obitelj, gradimo dom. Obitelj bi trebala biti “luka” u koju se vraćamo, u kojoj smo ono što uistinu jesmo. Tu nas razumiju, vole i podržavaju. Ta “luka” je u osnovi odraz nas, zrcalo u kojem se ogledamo i sasvim jasno vidimo koliko smo uspjeli na putovanju zvanom život – viđenje je obitelji šibenske književnice Orijane Koloper.

orijana koloper 030516 4

 

Vanja Gulam, predsjednica Udruge ‘Centar za nerođeni život Betlehem – Šibenik’ i koordinatorica inicijative ’40 dana za život’ također nam je dala svoje viđenje obitelji.

– Obitelj je bezuvjetno služenje, ljubav i žrtva za drugoga, zajedno sa našim Gospodinom kojeg uvijek stavljamo na prvo mjesto u našem životu i obitelj. Samo tako možemo bit u zajedništvu iskreno i potpuno – kaže Vanja koja se slaže i s onom da su prijatelji obitelj koju sami biramo.

vanja

 

– Obitelj i vjera u Boga su mi temelji dobrog i zdravog života. Nema se tu puno toga za reći, pri pomisli na obitelj uglavnom ostajem bez teksta, a srce raste ka kuća.. Ima jako važnu ulogu u životu,radost,ljubav,ali i onu drugu stranu kad krenu problemi,padovi..ali kad znate za što se borite,radite i mučite sve postaje lako.Prijatelji, iako nisu u krvnom srodstvu sa nama,smatramo ih našom obitelji. Uvijek su dobrodošli,bez najave, za njih ne postoji sat, dan ili noć..bilo kad smo im na raspolaganju..kao i oni nama – kaže nam Lucija Pulić iz OPG-a  koja uvijek ističe da je nedjelja dan za obitelj, dan kada posao pada u drugi plan.

opg pulic 8

 

Mjesto na koje uvijek možeš otići se zove dom.
Imati nekoga tko te voli bez obzira na sve,zove se obitelj.
A imati to oboje zajedno, zove se bogatstvo.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.