FOTO: U Šibeniku predstavljena knjiga ‘Jasenovački logori:istraživanja’

U petak, 11. rujna, u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice ‘Juraj Šižgorić’ u Šibeniku tražila se sjedalica više. S početkom u 18.30 sati održana je promocija knjige ‘Jasenovački logori: Istraživanja’ za koju su Šibenčani, uglavnom starije generacije, pokazale veliko zanimanje.

Predstavljaju knjige autora Vladimira Horvata, Igora Vukića te Stipe Pilića i Blanke Matković prisustvovali su dogradonačelnik Šibenika i dopredsjednik Hrvatske konzervatine stranke, Nikica Penđer te, između ostalih, i nekadašnja dogradonačelnica Neda Klarić.

jasenovacki mit_promocija (25)

Publicistički naslov ‘Jasenački logori:istraživanja’ izdan je ove godine u izdanju Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, a šibenskoj publici predstavila su je dvojica autora, Stipo Pilić i Igor Vukić uz Zvonka Madunića.

jasenovacki mit_promocija (23)

– Jasenovac kao mit, u principu, ne bi trebao postojati kad bi postojale drugačije okolnosti. No to uho oholosti prima informaciju i odašilje informaciju. Pobjedničko uho oholosti stvorilo je ideju o tome da je hrvatski narod zločinački i genocidan. Ta je ideja davno plasirana i ona živi kroz taj Jasenovački mit. Međutim, kako se povijesne okolnosti mijenjaju, a kako je upravitelj tog uha središnji  mozak (…), ideja o tome da je u Jasenovcu pobijeno 1 700 000 ljudi polako splašnjava (…) Naravno, da ta činjenice ne umanjuje hrvatski zločin koji se dogodio u Jasenovcu, ali moramo se sjetiti da je ustaški režim jednako tako kao i partizanski, da su to dva totalitarna sustava s tim da jedno uho oholosti sluša pobjedničku informaciju i ima je pravo pobjednički širiti u naše vrijeme i naš prostor i mi smo je morali dobivati kao istinitu datost- kazao je na početku predavanja, Zvonko Madunić, autor knjige ‘Križni put’.

jasenovacki mit_promocija (9)

– Mnoge informacije, dokumenti koje smo pronašli, razgovori sa svjedocima pokazuju da to nije bio logor smrti kako su nas godinama uvjeravali već je to bio jedan radni logor za protivnike Nezavisne države Hrvatske, komuniste, jednim dijelom četnike u početku, i također jedno mjesto internacije skupine Židova koja je bila izuzeta od deportacije u Njemačku – kazao je Igor Vukić, suautor knjige čija obitelj potječe s druge strane rijeke Save, s obale nasuprot samog Jasenovca, mjesta Gradina u kojem je u to vrijeme živio njegov tada četverogodišnji otac.

Ono Hrvata što je bilo zatočeno u Jasenovcu odnosilo se na skupinu radnika Zagrebačkog električnog tramvaja koji su bili uhićeni zbog komunizma, dodao je Vukić.

jasenovacki mit_promocija (19)

Tijekom promocije knjige, prisutni su mogli slušati o barakama koje su u zimu 1942. godine dopremljene iz Njemačke, a koje su imale grijanje, bila je tu kuhinja i bolnica. U Jasenovac su dolazili partizanski borci zarobljeni tijekom bitke na Sutjeski pa će Vukić reći: – Zamislite koja je to okrutna država koja je zarobljenog Partizana, kojeg može likvidirati na licu mjesta, nitko neće ni pitati za njega, oni su ga transportirali vlakovima, kamionima u Jasenovac da služi kaznu.

I mali je to dio priče, otkrivanja podataka do koji su autori knjige došli tijekom istraživanja pisanih i inih materijala o logoru koji spada u jednu od najtežih tema na području Lijepe Naše, a o kojoj svatko ima svoje razmišljanje.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.