FOTO: U Šibeniku uspješno održana radionica o DEAR pristupu

U petak, 20. studenoga u šibenskom hotelu Ivan u Solarisu završila je dvodnevna radionica o DEAR pristupu u organizaciji Hrvatske zajednice županije na kojoj su sudjelovali predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, organizacija civilnog društva i županijskih razvojnih agencija s područja Jadranske Hrvatske. Bio je to prvi od ukupno dva nacionalna treninga o DEAR pristupu u okviru EU projekta LADDER, a otvorio ga je zamjenik župana šibensko-kninskog Zoran Smolić.

dear1

DEAR (Development Education & Awareness Raising) je okosnica projekta LADDER i program Europske unije kojem je cilj osvijestiti građane o međuovisnosti globalnih i lokalnih razvojnih problema te potaknuti njihov angažman u svrhu razvoja i smanjenja siromaštva. Temelj programa je međusobna suradnja lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva koji trebaju zajednički na lokalnoj razini potaknuti obrazovanje za razvoj, omogućiti usvajanje novih ideja i stavova odnosno potaknuti građane da se angažiraju oko globalnih razvojnih tema kao što su interkulturalnost, tolerancija, ljudska prava, migracije, borba protiv siromaštva, očuvanje okoliša, održivi razvoj, vladavina prava i dr. Dakle, cilj DEAR-a je podići svijest građana o svijetu kao međuovisnoj cjeline te omogućiti shvaćanje njihove uloge i odgovornosti unutar takvog globaliziranog društva.

dear2

Trening su provele Jelena Kurtović iz Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i Ivana Njavro iz Dubrovačko-neretvanske županije, u suradnji s predavačicama iz Hrvatskog instituta za lokalnu samoupravu – HILS i organizacije Održivi razvoj zajednice – ODRAZ. Sudionici su imali priliku upoznati se s DEAR metodologijom i njezinim ključnim elementima, kao i s primjerima dobre prakse te steći znanja potrebna za kreiranje vlastitih DEAR projekta. Dio polaznika će sudjelovati u provedbi DEAR treninga za lokalnu razinu, također u sklopu projekta LADDER, planiranih za 2016. godinu.

dear4

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.