FOTO: U Šibeniku završen kongres hrvatskih ugostitelja, evo što zahtjevaju

U Šibeniku je jučer i danas održan 28. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore. Nakon izlaganja predsjednika cehova županijskih područnih komora i vodstva Ceha o aktivnostima u proteklih godinu dana i aktualnoj problematici struke te nakon izlaganja predstavnika resornih ministarstva i nadležnih institucija, a potom i panel rasprave, izdvojeni su glavni problemi ugostiteljskog i turističkog sektora i predložena moguća poboljšanja poslovanja.

kongres ugostitelja solaris 231115 7

 

kongres ugostitelja solaris lorencin 231115 1

 

Usvojeno je nekoliko zaključaka koje su na današnjoj konferenciji medijima predstavili Joso Smolić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko – kninske županije, Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Nenad Šepak, predsjednik Ceha ugostitelja i Stjepan Knežević, predsjednik Organizacijskog odbora.

Naime, ono što traže je u prvom redu više prakse što se obrazovanja ugostitelja tiče. Također, žele da se regulira represivna provedba inspekcijskih nadzora, a da se, u cilju povećanja potrošnje i poticanja zapošljavanja u ugostiteljskom sektoru, troškovi reprezentacije priznaju u sto postotnom iznosu.

kongres ugostitelja joso smolic 2 2411

– Tražimo i jednostavan, legalan način povremenog zapošljavanja u slučajevima kad je izražena potreba za dodatnom radnom snagom i smanjenje stope od 13 posto za ugostiteljstvo, odnosno vraćanje na iznos od deset posto kako je prvotno dobio ugostiteljsko-turistički sektor – rekli su Smolić, Ranogajec, Šepak i Knežević dodavši i da neće odustati ni od ukidanja poreza na potrošnju koji je propisan samo za ugostiteljstvo.

kongres ugostitelja sepak 3 2411

Naime, prema Zakonu o financiranju jedinica lokalne samouprave i uprave, ovaj je porez propisan do iznosa od tri posto, gdje se u pravilu koristi maksimalna stopa.

kongres ugostitelja knezevic  1 2411

 

 

kongres ugostitelja ranogajec 2 2411

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.