FOTO: Učenice medicinske škole preventivnom akcijom ukazale na problem dijabetesa

Povodom  Svjetskog dana šećerne bolesti, koji se obilježava danas, na Poljani su učenice Medicinske i kemijske škole i patronažne sestre zainteresiranim prolaznicima provodile su kontrolu krvnog tlaka, s ciljem skretanja pozornosti na dijabetes te važnost preventivnog djelovanja.

 

medicinska 3

medicinska

-Šećerna bolest je jedna od najčešćih metaboličkih i endokrinoloških bolestu u svijetu i Hrvatskoj.  Oko pet milijuna ljudi godišnje umre od ove bolesti. U Hrvatskoj je u nacionalnom registru  oboljelih od dijabetesa upisano oko 250 tisuća ljudi, a oko 40 posto ih nije upisano pa se taj broj penje i do 400 tisuća ljudi. Stoga je važno preventivno kontrolirati vrijednosti u krvi i krvi tlak- rekla je patronažna sestra Kristina Pirija.

medicinska1

Do deset satu u jutro akciji se odazvalo stotinjak zainteresiranih, a u nekih su očitane povišene vrijednosti tlaka pa su ih učenice uputile na daljnje pretrage.

medicinska7

medicinska6

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.