FOTO: Učenici šibenske ekonomske škole s kolegama iz Ivanca sudjeluju u zanimljivom projektu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ekonomska škola Šibenik od samih početaka dokazuje da je u samom vrhu kvalitetnih srednjoškolskih ustanova na području Dalmacije. Uz odlične rezultate učenike te konstantna usavršavanja nastavnika, šibenska škola svoju kvalitetu dokazuje i provedbom projekata. Posljednji u nizu je EU projekt ‘Suvremene metode u nastavi – SMUN’.

Što se tiče projekta ‘Suvremene metode u nastavi – SMUN’, treba istaknuti kako je riječ o projektu koji se u Srednjoj školi Ivanec počeo provoditi 15. svibnja 2015. godine. Ivanečka srednja škola je nositelj svih projektnih aktivnosti, dok na projektu sudjeluje i Ekonomska škola Šibenik kao partner na projektu. Projekt SMUN se provodi u sklopu Operativnog programa ‘Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013.’ iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je financiran s 1.514.150  kuna bespovratnih sredstava.

Glavni cilj provedbe projekta SMUN je osuvremenjivanje nastave za smjer ekonomist u skladu sa suvremenim zahtjevima tržišta rada. S tim ciljem provodi se modernizacija kurikuluma u skladu s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom i skupovima ishoda učenja kroz pet nastavnih predmeta (Računovodstvo 3. i 4. razred, Vježbenička tvrtka 3. i 4. razred, Analiza financijskih izvještaja 4. razred). Modernizacija kurikuluma će donijeti našim učenicima razvoj kompetencija i praktičnih znanja koja od njih očekuju poslodavci – kazala je Andrijana Rožman, voditeljica projekta.

Tijekom projekta SMUN održane su edukacije i interaktivne radionice kako bi nastavnici ekonomskih grupa predmeta stekli dodatna znanja i vještine koje su im potrebne za korištenje suvremenih metoda u nastavi što će se u konačnici doprinijeti razvoju učeničkih kompetencija te njihovom boljem položaju na tržištu rada.

Pojačana praktična nastava u obje škole će biti velika novost budući će se veliki dio nastave odvijati putem informacijsko – komunikacijskog portala i računovodstvenog programa koji su posebno napravljeni samo za potrebe obiju strukovnih škola.

Mogućnosti računovodstvenog programa su izrazito velike te kao neke od funkcionalnosti koje će učenici koristiti u nastavi su: upravljanje ljudskim resursima i obračun plaća i honorara, knjiženje ulaznih i izlaznih računa, upravljanje skladištem, proizvodnja i nabava robe, inventura i rashodovanje imovine, obračun PDV-a itd. Navedene funkcije programa su s ciljem stjecanja praktičnih kompetencija kod učenika.

Učenici Srednje škole Ivanec i Ekonomske škole Šibenik će za predmete koji su obuhvaćeni projektom koristiti sasvim novi Priručnik novih nastavnih sadržaja putem kojeg će rješavati svoje zadatke u računovodstvenom programu. Priručnik u sebi sadrži preslike stvarnih dokumenata kakvi se koriste u poslovanjima svih tvrtki što će učenike na kvalitetan način pripremiti za prvi posao u struci – Igor Friedrich, v.d. ravnatelja škole.

Kao jednu od završnih projektnih aktivnosti u obje škole se provodi pilot testiranje učenika. Pilot testiranje se odvija na računalima putem kojih učenici kao ciljne skupine projekta testiraju nastavu na IKT portalu i računovodstvenom softveru. Kroz testiranje portala i programa učenici će dobiti uvid u novokreirane nastavne sadržaje koji će im omogućiti stjecanje većih praktičnih vještina i prednost pred njihovim kolegama iz ostalih ekonomskih škola diljem Republike Hrvatske. Prvi rezultati anketiranja učenika pokazuju kako većina učenika smatra da su nastavni procesi na projektu SMUN dinamični, zanimljivi, praktični i inovativni. Provedba projekta završava 15. svibnja ove godine.

41bc88dd-c347-4820-823d-786a79cb8011

140cb26d-d426-4406-897e-667a65d54745

466f5ef0-d35f-46d8-b2e6-112d61a4b6f4

85905679-9f14-4262-8689-857bbbffb84c

dbdcb80d-c4e4-4ef3-a8e6-d9f9c78423f9

 

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.