FOTO: Zaređenje biskupa Tomislava Rogića: Preporučam se u vaše ruke i s vama ću boraviti svakog dana

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Katedrala svetog Jakova u Šibeniku puna crkvenih i svjetovnih dužnosnika, a ispred katedrale šator za sve koji su došli pozdraviti novog šibenskog biskupa, mons. Tomislava Rogića.

zaredenje biskupa tomislava rogica 250716

Kardinal Josip Bozanić novom je šibenskom  biskupu poručio da treba biti čovjek za druge te da se od njega očekuje da bude zahvaćen svetom brigom koju Bog ima prema ljudima.

zaredenje biskupa tomislava rogica bozanic 250716 1

– Biskup treba usmjeravati na put vjere i ljubavi. Također, često se suočava s netolerantnim stavovima,  a to traži hrabrost i čvrstoću – upozorio je Bozanić te dodao kako je najveće zlo osrednjost vjere.

– Moramo se zapitati jesmo li ili nismo katolici i vjeru trebamo svjedočiti na svim područjima života –  kazao je Bozanić.

Novi šibenski biskup potom je, kako nalaže tradicija, upitan hoće li vjerno čuvati vjeru i vršiti službu, propovijedati Kristovo evanđelje, iskazivati poslušnost blaženom apostolu Petru, brinuti za sveti božji narod, biti milostiv prema siromašima, tražiti zalutale ovce i vraćati ih u božji ovčinjak, moliti se za sveti narod i besprijekorno obavljati službu vrhovnog svećeništva.

zaredenje biskupa tomislava rogica 250716 2

– Hoću, s božjom pomoću – odgovorio je biskup Rogić.

Nakon sto su na biskupovu glavu ruke položili kardinal i ostali biskupi, izgovorena je molitva ređenja, a biskup Rogić je potom pomazan, predan mu je evanđelistar, prsten, mitra i pastirski štap.

U ime HBK biskupu Rogiću dobrodošlicu je poželio biskup Puljić.

zaredenje biskupa tomislava rogica puljic 250716 1

– Dolazite kao dar Šibeniku za njegov 950. rođendan. Od danas je ovo vaš grad, a ova katedrala vaša katedra odakle ćete poticati vjernike da ne zaborave kako je Krist sve i u svemu – kazao je Puljić.

Šibenski svećenik Marinko Mlakić obratio se i biskupu u miru, Anti Ivasu u ime svećenstva Šibensko – kninske županije.

zaredenje biskupa tomislava rogica marinko mlakic  250716 1

– Cijelo vrijeme vašeg služenja obilježeno je vjetrovima i promjenama. Zabrinjavali su nas pokušaji da se obezvrijedi križ i obitelj – upozorio je Mlakić i zahvalio Ivasu za sve riječi, odluke i homilije u kojima je vjernike pozivao na bogoljublje i domoljublje koje se u dušama vjernika nastoji obezvrijediti.  Ivasovom nasljedniku Rogiću poručio je da ćemo u njemu imati vjerna i odana pastira.

– Božja providnost donosi vas nama, budite pastir kojeg trebamo u ovim nemirnim vremenima – zaključio je.

zaredenje biskupa tomislava rogica igor fridrih 250716 1

Ravnatelj Ekonomske škole Igor Friedriech u ime laika kazao je novoimenovanom biskupu kako ćemo kao vjernici moliti da bude ispunjen milošću i snagom, a podsjetio je i na svetost braka i obitelji.

Biskup u miru, Ante Ivas prisjetio se svoje službe usporedivši je s morem.

zaredenje biskupa tomislava rogica ante ivas 250716 1

– Trebalo je veslati i ploviti, ići niz iz i uz vjetar, a bilo je i bonaca i vjetrova. Zahvaljujem Bogu i Gospi na svemu što sam primio i dao,  a vjernike i Boga  molim za oprost grijeha. Oprosti mi Gospodine jer sam Dalmatinac i jer sam Hrvat – zaključio je Ivas.

Netom zaređen biskup Tomislav Rogić prisjetio se trenutka kad je saznao da je od pape imenovan za novog biskupa.

zaredenje biskupa tomislava rogica 250716 1

– Prve su mi riječi tada bile colpo di fulmine, grom iz vedra neba. Ovih dana sam upoznao ljude u Šibeniku, a sva moja bojazan utopila se sa svakim novim poznanstvom i doista jednim neočekivanim doživljajem radosnog prihvaćanja. Svi su htjeli nešto učiniti da današnja svečanost bude lijepa. Moram puno učiti i upoznavati, a izazovi u Šibenskoj biskupiji ne razlikuju se puno od izazova u drugim biskupijama i Crkve u današnjem svijetu. Vjerujem da ovdje možemo lakše jer imamo bogatstvo tradicije i čvrste korijene iz kojih nalazimo snagu i rješenja da ne izgubimo nit da sve i u svemu bude Krist – zaključio je biskup Rogić današnju svečanost zaređenja.

Među crkvenim dužnosnicima i lokalnim političarima, u katedrali svetog Jakova novog je šibenskog biskupa pozdravio i tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović, a neraskidivo vezan s Crkvom, našao se tu i Marko Perković Thompson.

zaredenje biskupa tomislava rogica zlatko hasanbegovic 250716 1

zaredenje biskupa tomislava rogica thompson 250716 1


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.