FOTO: ŽENE U NAUTICI: Šibenčanke, magistrice nautike, podijelile svoja iskustva o pomorstvu

U povodu 9. tjedna cjeloživotnog obrazovanja u Gradskoj knjižnici danas je održano predavanje ‘Može li more biti ženskog roda ?’ u organizaciji POU Libar.

cjelozivotno ucenje (8)

Kroz priče četiri zaposlenice Libra doznali smo koliko je more kao imenica srednjeg roda zapravo ‘muška’, a koliko ‘ženska’ kada je riječ o zanimanjima.

Svoja iskustva u nautici ispričala je Branka Gulin, magistra nautike, koja je fakultet upisala sa svoje 44 godine . Svi su je tad upitali -‘Branka jel s tobom sve u redu, pa što će ti to?’. Iako nije plovila na brodu Branka je nakon odlaska u mirovinu počela raditi kao predavač na POU Libar i time dokazala da ima načina raditi u nautici, a da ne ploviš.

cjelozivotno ucenje (12)

-Kao predavač ispunila sam svoja očekivanja i pokazala drugim ženama i muškarcima da se sve može postići ako to uistinu želiš, ako si ambiciozan i imaš cilj pred sobom- kazala je Branka i dodala kako negativna iskustva treba zaboraviti i da sve treba izdržati bio muško ili žensko kao što je i ona izdržala 16 godina u čizmama radeći u Hrvatskoj vojsci.

Marija Matić, također magistra nautike, nekad je plovila na brodu, a sad svoja iskustva dijeli s učenicima u POU Libar. Na brod se uspjela ukrcati kad je nakon mukotrpnog traženja posla jedna agencija uvrstila na popis kao prvu ženu u 13 godina rada agencije. Iznenadila se kad su je pozvali na ukrcaj.

matic

-Nijemac koji me zaposlio, između tisuću kadeta s popisa, rekao je da ga nije briga ako imam dvije glave i svijetlim u mraku, njemu je bitna moja naobrazba- kazala je Marija.

Zaloa Sanchez Varela iz Španjolske u Split se doselila prije gotovo devet godina, naravno zbog ljubavi, no njen nautički put započeo je na studiju pomorstva u Bilbau. Nakon završenog fakulteta i teške potrage za kadeturom, Zaloa je plovila kao časnik palube na španjolskim kompanijama. Tamo je i upoznala sadašnjeg muža i zbog djece odustala od plovidbe.

cjelozivotno ucenje (20)

-Nakon što su djeca pošla u vrtić došlo je vrijeme da se zaposlim. Nakon nekoliko radnih mjesta koja me nisu ispunjavala zaposlila sam se kao predavač na POU Libar gdje osjećam da mogu dosta toga prenijeti budućim nautičarima, a isto tako mogu dati do znanja svim ženama da ne treba posustajati kada je riječ o ljubavi prema moru i plovidbi jer su mnoge današnje kompanije kod zapošljavanja uvele politiku ravnopravnosti spolova- kazala je Zaloa.

Matea Kapitanović također je podjelila svoju priču. Nakon završenog studija pomorske tehnologije jahta i marina radi kao predavač i svjedoči o tome kako su žene sve prisutnije u jahtingu.

-U jednoj čarter agenciji od 120 brodova, na njih 30 žene rade kao skiperi- ispričala je Matea i zaključila da more itekako može biti ženskog roda iako žena ne mora biti nužno na dugoj plovidbi.

cjelozivotno ucenje (5)

cjelozivotno ucenje (25)

cjelozivotno ucenje (24)

cjelozivotno ucenje (9)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.