GORAN PAUK: Modernizacija sustava obrane od poplava mora započeti istog trena!

Hrvatska zajednica županija već nekoliko mjeseci upozorava Hrvatske vode i Ministarstvo poljoprivrede na ekstremne hidrološke prilike koje rezultiraju velikim vodnim valovima i prelijevanjem poplavnih voda preko nasipa. Od ožujka ove godine hrvatski župani traže hitan radni sastanak s predstavnicima navedenih institucija kako bi se žurno intenzivirale aktivnosti na unapređenju obrane od poplava u Republici Hrvatskoj.
-U većini županija bilježe se veće ili manje štete zbog ekstremnih vodostaja koji prijete rušenjem postojećih nasipa i poplavljivanjem infrastrukturnih i gospodarskih objekata. Županijske službe pomažu koliko mogu jer sad nemamo vremena za strategiju nego moramo djelovati. Upozoravali smo na ovo kada je bilo vrijeme i danas inzistiramo da odgovorni za ovakve štete što prije ponude dugoročno rješenje koje će biti efikasno i usklađeno s potrebama na terenu. Modernizacija sustava mora početi istog trena inače ćemo ovakve i još gore scenarije imati svakih pola godine, a ljudima nitko neće moći nadoknaditi uništenu imovinu – rekao je Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan.

goran pauk5
Sukladno Zakonu o vodama i Državnom planu obrane od poplava, Hrvatske vode upravljaju obranom od poplava i provode mjere obrane od poplava, koje uključuju mjere planiranja, uređenja voda, preventivnih pripremnih radnji , kao i provedbe neposrednih mjera redovne i izvanredne obrane od poplava. Nakon katastrofalnih poplava u Županjskoj Posavini, Hrvatska zajednica županija ponudila je i svoje resurse kako bi zajedničkim snagama što prije krenuli u unapređenje sustava obrane od poplava. Uslijed nedavnih obilnih oborina i rasta vodostaja Save i Kupe, većina županija odmah je aktivirala svoje Stožere zaštite i spašavanja koji se već godinama nose s problemima na terenu. U konačnici je poznato da su štete od poplava uvijek veće od ulaganja koja su potrebna za poboljšanje sustava obrane od poplava i sprečavanje njihovih posljedica.

poplave_hrvatska

Inače, Hrvatska zajednica županija broji 20 županija i njihovih župana te Grad Zagreb koji zajednički, bez obzira na političku pripadnost, aktivno rade na promicanju ustroja regionalne samouprave te na poticanju i potpori ravnomjernog gospodarskog i društvenog razvitka svih županija. Kroz Hrvatsku zajednicu županija žele komunicirati prema upravnim tijelima, izvršnoj vlasti i javnosti te ojačati sustav koji zajednički grade niz godina, a sve sa ciljem funkcionalne decentralizacije Republike Hrvatske.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.