GORDAN ALFIREV: Trinaesta žrtva Kornata kojemu je bol zbog poginulih bila prevelika

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

“Bio je dio nas, duša našeg vatrogasnog društva. Bio nam je učitelj i drugi otac”, kaže Marinko Mičin, aktualni tajnik DVD-a Vodice i vatrogasac JVP-a grada Vodica

Prije osam godina požar na Velikom Kornatu odnio je 12 života. Uz tužnu nedjeljnu obljetnicu na grobovima i na mjestu pogibije dvanaestorice vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnoga, obitelji, prijatelji, sugrađani i vatrogasci iz svih krajeve Hrvatske polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odat će još jednom počast kornatskim herojima uz poruku “Da se ne zaboravi”.

Zaboravu se ne smije i neće oteti ni prof. Gordan Alfirev, osnivač i dugogodišnji tajnik DVD-a Vodica, koji je zapravo bio 13. žrtva kornatske tragedije, a koji je sebi oduzeo život 15. rujna 2007. godine, 17 dana nakon stravičnih događanja na Kornatu. Nakon pogibije mladih vodičkih vatrogasaca Hrvoja Strikomana,Gabrijela Skočića i Karla Ševerdije i njihovih ispraćaja, prof. Gorki svoju bol i tugu duboko je skrivao i potiskivao u sebi. Nagovještaji iz splitske bolnice da će se ugasiti život i četvrtog vodičkog vatrogasca Ante Juričev-Mikulina postalo je preteško breme s kojim se iscrpljena duša prof. Alfireva više nije mogla nositi.

U vječnu spomen na svog profesora, životnog učitelja i tajnika, vodički vatrogasci su u parku ispred svog vatrogasnog Doma podigli veliki spomen-križ tehnikom suhozida, poput onih 12 križeva na otoku Kornatu, a u ove tužne dana uz upaljene svijeće uz slike Hrvoja, Gabrijela, Karla i Ante, kako i priliči, stoji i slika profesora Alfireva.

– Bolno je sjećanje na našega profesora Gorkija, jednako kao i na Hrvoja, Gabrijela, Karla i Antu. Bio je dio nas, duša našeg vatrogasnog društva. Bio nam je učitelj i drugi otac – kaže Marinko Mičin, aktualni tajnik DVD-a Vodice i vatrogasac JVP-a grada Vodica, prisjetivši se i posljednjih dana profesorova života.

– Od dana tragedije na Kornatima bio je potišten, ali opet bio je pun snage u bodrenju da izdržimo i krenemo dalje. Tih dana kada smo sahranjivali prijatelje, u prostorijama DVD-a boravio je 24 sata, hrabrio nas, posjećivao obitelji poginulih, tješio ih i suosjećao s njima. Bio je priseban i staložen u svim tužnim poslovima koji su nas tih dana prije osam godina snašli – ispričao nam je Mičin.

Vodičkoj gradonačelnici i saborskoj zastupnici Branki Juričev-Martinčev, profesor Alfirev bio je razrednik u srednjoj školi.

– Kornatska tragedija uzela je pet života iz Vodica, kojih se na dostojanstven način prisjećamo ovih dana. Sjećanja na njih ne blijede, niti će ikad prestati. Profesor Gordan Alfirev bio je istinski pedagog, zapravo drugi roditelj koji je brojne šibenske i vodičke srednjoškolke generacije, pa tako i moju, učio o životu i stvorio ljudima – kazala nam je Branka Juričev- Martinčev.

Za potpredsjednika Gradskog vijeća Vodica Marina Mikšića, profesor Alfirev je iznad svega bio dobar čovjek.

– Neizmjerno je volio svoje mjesto, pomagao Vodičanima u svim segmentima življenja, a sve iz ljubavi. Neizbrisiv je njegov trag u osnivanju i radu svih kulturnih i sportskih udruga, kao i u cjelokupnom društvenom životu Vodica. A sve to je radio na volonterskoj osnovi, bez lipe naknada – prisjetio se omiljenog profesora i dugogodišnjeg suradnika Marin Mikšić.

Profesor Gordan Alfirev bio je glavni utemeljitelj DVD-a Vodica 1993., a nakon što Vodice nisu imale vatrogasnu tradiciju. Dužnost tajnika DVD-a obnašao je 12 godina, a uz zapovjednika Mirka Juričev-Mikulina bio je najzaslužniji za uzoran ustroj i rad postrojbe DVD-a. Neizmjerno je bio sretan kada je 3. kolovoza 1995. godine iz Zagreba dovezao prvu potpuno novu vatrogasnu cisternu koju je donirala Vlada RH. Godinu dana poslije, nakon što je DVD Vodice brojio trideset dobro uvježbanih mladih vatrogasaca. Jednom je prilikom u šali prof. Gorki potpisniku ovih redaka kazao: ‘Vidiš Ante, na početku, kada smo osnovali DVD, a toga se dobro sjećaš i ti, svi su nam se smijali i govorili da smo vatrogasci kao oni iz serije ‘Naše malo misto’. A pogledaj nas sada, najbolje smo dobrovoljno vatrogasno društvo u Šibensko-kninskoj županiji.

izvor:jutarnji list

foto:ž.mraković


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.