Grad Šibenik dobio ‘peticu’ za otvorenost proračuna

Institut za javne financije predstavio je danas rezultate istraživanja o transparentnosti proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave, prema kojem je Gradska uprava Grada Šibenika s ocjenom „odličan“ među 15 najotvorenijih gradova u Hrvatskoj po pitanju komunikacije proračunskih sredstava.

Za razliku od prethodnih istraživanja, ove godine su po prvi put obuhvaćene sve županije, gradovi i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj, čija je transparentnost ocjenjivana ocjenama od 0 do 5.

„Građani Šibenika na službenim internetskim stranicama grada mogu naći detaljne informacije o proračunu za tekuću godinu, izvještaj o izvršenju proračuna, a dostupan im je i sažeti Proračunski vodič za građane koji smo ove godine izradili s ciljem da građanima na što jednostavniji način obrazložimo pojedinosti oko izrade Proračuna i trošenja proračunskih stavki. Posebno je pohvaljen proaktivni pristup i poziv građanima da i sami sudjeluju u kreiranju proračuna.“, pojasnila je pročelnica za financije Senka Ramljak.

Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i prvi je korak prema pozivanju na odgovornost za prikupljanje i trošenje javnog novca. Podsjećamo kako je Grad Šibenik u studenom 2014. godine u sklopu istraživanja GONG-ovog projekta Lotus, zasjeo na visoko 11. mjesto po kvaliteti rada lokalne samouprave.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.