GRAĐANSKA INICIJATIVA: Vodu smo testirali samo na teške metale, za naftu i bakterije nismo imali novaca

– U rimski laboratorij MICROLAB poslali smo uzorke vode iz Oršanice, Krke i jedne špine na Šubićevcu, i to za vrijeme niskog vodostaja, a imali smo dovoljnih 600 eura samo za testiranje vode na teške metale. Nalazi su svi u redu, voda je dobra za piće.  Za testiranje uzoraka na prisustvo nafte i bakterija nismo imali dovoljno novaca, a i morali smo se požuriti, jer drugi termin za analizu u rimskom laboratoriju dobili bi tek za mjesec dana- rekle su na konferenciji za medije predstavnice Građanske inicjative za zdravu vodu Iva Milutin, Barbara Žižić i Alisa Jajac.

Uskoro prestaju djelovati kao građanska inicijativa, transfromirat će se u udrugu, baš iz razloga lakšeg financiranja, jer ovako isključivo ovise o donacijama građana.

– Namjera nam je prikupiti uzorke i za vrijeme visokog vodostaja, kad se Orašnica prelijeva u Krku. Kao udruga djelovat ćemo i šire, inzistirat ćemo na rješavanju crnih ekoloških točaka, te ćemo organizirati razne akcije čišćenja po gradu i županiji, poput dječjih igrališta, šuma…- rekla je Barbara Žižić.

Predstavnice inicijative osvrnule su se i na sastanak Stožera za zaštitu u spašavanje najavljen za 17. listopada.

– Tražit ćemo od stožera da napokon objasni svim građanima što se to točno dogodilo s vodom za vrijeme prošlomjesečne krize. Javnost ima pravo znati- rekla je Iva Milutin.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.