Gradonačelnik Burić otvorio u Solarisu znanstveni skup o mediteranskoj prehrani

Jutros je u Solarisu  otvoren znanstveni skup u okviru prve međunarodne konferencije Okusi Mediteran koja se u Šibeniku održava od četvrtka, 29. svibnja.

Gradonačelnik Željko Burić ovom prilikom se osvrnuo na mediteransku prehranu kao najjači faktor razvoja ovog kraja.

„ Trebala su proći desetljeća da se počnemo ponositi svojom prošlošću. Naša kultura življenja je ono što proizvodi i prehrambene navike, a to moramo njegovati i pokazati Europi i ostatku svijeta“, rekao je gradonačelnik Burić u prigodi otvorenja znanstvenog skupa izrazivši zadovoljstvo što eminentne goste s područja prehrambene industrije, znanosti i nutricionistike može pozdraviti u našem gradu.

Sudionicima skupa obratila se i  direktorica projekta Ingrid Badurina Danielsson, te Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora.

Predavanja i radionice u okviru znanstvenog skupa održavat će se u hotelu Ivan do 19,00 sati.

Paralelno s edukativnim sadržajima u okviru projekta i danas su u Srednjovjekovnom mediteranskom vrtu samostana Svetog Lovre  organizirana kulinarska događanja kojima su domaćini talijanski majstor kuhinje chef Gabriele Enrico i hrvatski Marin Medak.

U 17,00 sati u Muzeju Grada Šibenika održat će se okrugli stol na temu: Mediteranska prehrana kao nematerijalna kulturna baština čovječanstva, a sudjelovat će i gradonačelnik dr. Željko Burić.

Među sudionicima okruglog stola su i Rut Carek, predstavnik hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture, Ljubica Ajduković Ugarković, predstavnica MRRFEU, voditeljica službe politike razvoja otoka i drugi.

Izvorne mediteranske proizvode Šibenčani i danas od 17,00 sati mogu kupiti na tzv. mediteranskoj tržnici na Trgu četiri bunara.

U sklopu bogate ponude današnjeg programa manifestacije Okusi Mediteran je i Vinski festival pod zvijezdama, budući je vino nezaobilazan dio mediteranske prehrane i kulture hranjenja.

Znanstvena predavanja, radionice i mediteranska tržnica dio su sutrašnjeg bogatog programa, dok će kulinarska umijeća pokazati hrvatski šefovi kuhinja iz Šibenika, Murtera, Kornata i Splita.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.