GRADONAČELNIK BURIĆ SDP-u: Da je po vašem, INA bi sada bila većinski vlasnik TEF-a, a ne Grad Šibenik

Osim hipotetske situacije rasprodaje Obonjana, na današnjem aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća, vijećnici se gradonačelniku najviše prigovarali zbog TEF-a.

Gradonačelnik Željko Burić na opasku SDP-ovog vijećnika Joška Šupe  istaknuo je da je stečaj izvrsna prilika za Grad, budući da bi tako Grad postao najveći vjerovnik.

– Da se radilo po vašem, po predstečajnoj nagodbi kojoj ste bili autor – odgovorio je gradonačelnik Burić Jošku Šupi  – Ina bi danas bila većinski vjerovnik, međutim imala je razlučno pravo zbog čega takvo rješenje nije bilo moguće. Da je priča o predstečaju besmislena rekli su i vaš ministar Slavko Linić, njegov zamjenik Lalovac i pomoćnik Šegon. Izvukli ste broj od 46 milijuna kuna koje je INA potraživala u predstečaju. Ne znam odakle ste izvukli taj broj ako su se oni složili s 12.5 milijuna kuna duga – kazao je Burić.

TEF ne bi mogao vraćati dugove, podsjetio je gradonačelnik, budući da investitori ne dolaze tamo gdje vlasnički odnosi nisu riješeni.

– Grad Šibenik je većinski vlasnik većine terena na Banju, Banja i unutarnjeg i vanjskog bazena. Sva potraživanja INE sada su prenesena na Grad i Grad je najveći vjerovnik. Stav Vlade je da se ništa neće prodavati,  svi ćemo se naplatiti dovođenjem investitora na TEF. Imali smo zbrku s vlasništvom, nema investitora tamo gdje vlasnički odnosi nisu riješeni – zaključio je gradonačelnik Burić.

HNS-ov vijećnik Draško Lambaša poručio je gradonačelniku da ne zanemaruje dobronamjerna upozorenja vijećnika.

-Ne uljepšavajte činjenicu da je došlo do stečaja, FINA  ga je po službenoj dužnosti morala pokrenuti – kazao je Lambaša.

Osim toga, na današnjem aktualnom satu raspravljalo se o gradskom proračunu – oporba je komentirala kako je proračun Grada u minusu te iznosila brojna nepodmirena dugovanja.

– Vi iznosite floskule. Dug je smanjen za 7.5 milijuna kuna u ovoj godini. Inače, ova gradska Uprava je od lipnja 2013. za tvrđavu sv. Mihovila platila 14 milijuna kuna, od 21 milijun koliko je projekt koštao, a za Banj šest od ukupno devet milijuna. Koristite mikrofon da iznosite dezinformacije. Logika štednje nije nikom donijela ništa dobro. Investicije su dobre za proračun – odgovorio je Burić

Reformist Baranović, osim toga, zalagao se za besplatan ulaz Šibenčanima na tvrđave i u Muzej, koji zjapi prazac kad dvorac duhova, kako je rekao Baranović, a spomenuo je i ulogu Grada u spašavanju Radia Šibenik.

– Mislim da 50 kuna godišnje za ulaz na obje tvrđave nije velika cijena. U izradi je, osim toga, u  suradnji s Turističkom zajednicom grada, jedinstvena turistička karta kojoj je cilj da šibenčani za simoličnu cijenu dobiju ulaznicu na tvrđave i druge kulturne institucije – odgovorio je Burić.

Što se Radia Šibenik tiče, pojasnio je gradonačelnik, rješenje po kojem bi šibenski radio ušao u sustav Hrvatskog radia, bilo je ponuđeno, međutim ta ponuda je glatko odbijena.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.