GRIPA POHARALA ŽUPANIJU: Zabilježeno 1.300 oboljenja, ali taj je broj i do deset puta veći

Epidemija gripe u Šibensko-kninskoj županiji na svom je vrhuncu. Kako doznajemo iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo, tijekom posljednjih tjedana, točnije od posljednjeg tjedna prosinca do danas, broj oboljelih u stalnom je porastu, a evidentirano je oko 1.300 pacijenata koji su u spomenutom periodu imali simptome gripe. Tek posljednja dva tjedna te su brojke u stagnaciji, pa se očekuje kako će se i stanje uskoro početi polako smirivati, napominje dr. Ankica Parat Baljkas, voditeljica Službe epidemiologije županijskog Zavoda za javno zdravstvo.
VIŠESTRUKO VEĆE BROJKE
– Ta brojka od 1.300 oboljelih od gripe, koliko smo evidentirali, zapravo nije realna. Riječ je samo o službenim prijavama koje su nam proslijedili liječnici, no smatra se da je broj oboljelih za pet do deset puta veći jer mnogi pacijenti ne potraže pomoć liječnika – kaže dr. Parat Baljkas. Najviše je oboljelih na području Šibenika i šire okolice, a na sreću, županijski Zavod za javno zdravstvo nije zabilježio nijedan slučaj težeg oboljenja od gripe ili komplikacija u liječenju, kakvima smo svjedočili u nekim drugim sredinama. Inkubacija gripe je kratka – iznosi do tri dana, a početak bolesti je vrlo nagao. Gripa počinje izraženim općim simptomima infektivne bolesti, kao što su povišena tjelesna temperatura (i do 40°C), jaka glavobolja te bolovi u mišićima, zglobovima i kostima. Povišena temperatura je često praćena ubrzanim radom srca, kao i zimicama i treskavicama praćenim preznojavanjem.
Val gripe svake godine ublaži činjenica što osobito stariji ljudi i kronični bolesnici prime cjepivo protiv ove zarazne bolesti.
– Ove godine zaprimili smo 5.300 doza, a nakon cijepljenja ostalo je neiskorišteno oko 500 doza cjepiva. Kao i svake godine dosad, po cjepiva su dolazile uglavnom osobe starije od 65 godina. Inače i jest preporuka da se cijepe svi sa slabijim imuno-sustavom, ali i kronični bolesnici oboljeli od astme, srčanih bolesti, dijabetesa i drugih bolesti bez obzira na dob, te zdravstveni djelatnici koji sudjeluju u njezi osoba slabijeg imuniteta kako im ne bi prenijeli gripu – kaže dr. Parat Baljkas.
PRATITI UPUTE LIJEČNIKA
Epidemiju gripe često prati i upala pluća, kada je oslabjeli imunološki sustav dobra podloga za tu bolest. Zbog toga su slučajevi upala pluća u ovo vrijeme godine česti, ali ne odskaču po broju od prosjeka u prijašnjim godinama. Informacijama o uzročnicima upala pluća, kaže dr. Parat Baljkas, Zavod ne raspolaže jer se kod takvih oboljenja ne radi mikrobiološka analiza. No, mogućnost oboljenja od upale pluća koja može uslijediti nakon gripe razlog je više da pratite upute liječnika.
Mlađoj populaciji koja ima simptome gripe dr. Parat Baljkas preporučuje ležanje i odmor uz mnogo čaja i vitamina, te kontrolu temperature. Nema potrebe, nastavlja doktorica, da se sa simptomima gripe ide liječniku jer postoji mogućnost prenošenja na druge pacijente. Jedino u slučaju dugotrajnije temperature koja ne pada tri ili četiri dana valja nazvati liječnika opće prakse i ugovoriti pregled, ali nastojati da to bude u terminu kada je čekaonica prazna.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.