Horvatinčićeve žrtve posthumno dobile priznanje jedriličarskog kluba Val

Talijanski par Francesco Salpietro  i Marinelda Patella koji su stradali u strašnoj nesreći koju je skrivio Tomo Horvatinčić, dobili su posthumno priznanje jedriličarskog kluba Val iz Šibenika.

Za ovogodišnje priznanje Valovi Šibenika stiglo je nekoliko kandidatura, a prije donošenja odluke kome će se ove godine dodijeliti prethodilo je dugo vijećanje i glasanje i na kraju se došlo do odluke da će se posthumno dodijeliti supružnicima Francesco Salpietro  i Marinelda Patella.

U Hrvatsku dolazili i tijekom rata

“Francesco Salpietro  i Marinelda Patella bili su jedriličari, ljudi zaljubljeni u more, posebno u ovaj naš dio Jadrana. Jadranskim su morem jedrili više od četrdeset godina, čak i u vrijeme Domovinskog rata kada je bilo malo nautičara odvažnih i spremnih da se suoče s neposrednom blizinom ratne opasnosti i na taj način podrže  mladu hrvatsku državu. Nažalost, ljubav prema slobodi jedrenja i hrvatskom akvatoriju platili su svojim životima u strašnoj pomorskoj nesreći u blizini Primoštena, u kolovozu 2011. Ono što nas, jedriličare, veže s bračnim parom Salpietro je upravo ta neizmjerna ljubav prema moru, jedrenju i neograničenoj slobodi koju nam donosi plovidba morskim prostranstvom”, stoji u priopćenju JK Val.

Time kao Valovci , ali i Šibenčani i građani Hrvatske,  žele izraziti poštovanje Francescu i Marineldi i njihovoj  beskrajnoj odanosti hrvatskom moru, ali i upozoriti na brojne opasnosti kojima su jedriličari posebno u ljetnim mjesecima stalno izloženi.

Priznanje paru poziv na oprez i spašavanje ljudskih života

“Želimo, kao klub koji svakodnevno puno radi s djecom i mladima,  na moru, na treninzima i regatama, poslati snažnu poruku da baš kao i u društvu i u plovidbi postoje pravila koja treba  poštovati, uvažavati druge, cijeniti more i njegovu ljepotu, ali i sve izazove koje sa sobom donosi. Želimo ovim priznanjem talijanskim jedriličarima i porukom, koju njegovom dodjelom šaljemo, spriječiti neke moguće buduće pomorske nesreće u bilo kojem od svjetskih mora”, kažu Valovci.

Podsjetimo, plaketa Valovi Šibenika osmišljena je kao priznanje odvažnim, hrabrim i smjelim ljudima koji svojom požrtvovnošću spriječe pomorske havarije i spase ljudske živote. Ovogodišnja dodjela bračnom paru Salpietro poziv je na oprez i sprečavanje pomorskih nesreća. Poziv na spašavanje svakog ljudskog života.

Izvor: Index

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.