Hrvatska jedna od deset zemalja ugrožena Zika virusom! Trk na edukaciju na Poljani!

Služba epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo danas  ispred šibenskog kazališta od osam do podne održava edukacijsku akciju s ciljem upoznavanja građana s izgledom ličinki komaraca kako bi mogli prepoznati legla i sami spriječiti njihov razvoj.

edukacija o komarcima 080716 3

– Kako bi spriječili najezdu komaraca nužno je uključiti i građane i jedinice lokalne  samouprave koje obavljaju svoj posao na javim površinama. Međutim, građani ne znaju da se 90 posto komaraca razvija na njihovim površinama. Pri provođenju anketa i pokazivanju ličinki gotovo nitko nije znao kako izgleda ličinka komarca. Zato smo danas donijeli ličinke da ih građani znaju prepoznati i da ne zadržavaju vodu oko svojih domova, već da je jednostavno proliju – rekao nam je Željko Huljev, specijalist epidemiologije.

Komarci lete samo 200 metara i po tom znate da su se razvili i da obitavaju u vašoj blizini. Grizu samo ženski komarci, i to zbog razvoja jajašaca. Naime, njoj je potreban potreban proteinski obrok kojeg ne može naći u cvijetnom nektaru. Što su veće temperature, razvoj ličinki je brži. Samo jedna ženka može imati do 200 potomaka.

edukacija o komarcima 080716 5

– U kontinuiranoj višegodišnjoj suradnji Grad Šibenik i Zavod za javno zdravstvo organiziraju edukacije kao preventivu protiv komaraca. Ni ja do nedavno nisam znao kako izgleda ličinka komarca- priznaje dogradonačelnik Danijel MIleta.

– U suradnji radimo zaprašivanja te dijeljenje tableta po mjestima gdje se očekuje najezda komaraca. Borimo se zajedno – zaključuje Mileta.

Sandra Lacić, profesorica biologije i kemije u OŠ Brodarice, a ujedno i voditeljica Županijskog stručnog vijeća biologije i kemije kazala nam je kako je ovo druga godina održavanja ovakve vrste edukacije.

edukacija o komarcima 080716 2

– Organizirali smo edukaciju učenika kako bi naučili na koji način oni mogu utjecati na smanjenje broja komaraca u svom okruženju i tako spriječiti širenje opasnih bolesti koje komarci uzrokuju. Učenici odlično reagiraju na ovakvu vrstu edukacije jer se uvelike razlikuje od onog na što su navikli. Pokazujemo klipove ili kratke filmove, a nakon toga na živom materijalu mogu vidjeti kako izgleda ličinka komarca. Djeca dobiju letke, slikaju ih svojim pametnim telefonima te se tako edukacija dalje širi –

– Hrvatska, nažalost, spada u jednu od deset zemalja koje su ugrožene dobro poznatim Zika virusom pa je izrazito važno da se dobro educiramo kako bismo spriječili njihov razvoj i moguću zaštitu – za kraj je dodala profesorica Lacić.

U ovaj projekt uključeno je nekoliko škola u Šibeniku, ali organizatori se nadaju da će kroz naredne godine sve škole biti uključeno te da će se projekt širiti.

I za kraj, nekoliko savjeta koje možete pročitati u letku –  održavajte zelene površine, zaštitite prozore i vrata mrežicom, upotrebljavajte repelente, i najvažnije, zapamtite -bez vode nema komaraca!

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.