HURS POZVAO POLITIČARE: Ako čim prije ne nađete kompromis, Grčka će biti ništa u usporedbi s Hrvatskom

Hrvatska udruga radničkih sindikata održala je danas u Šibeniku sjednicu svog  predstavništva.

-Šibenik nismo odabrali  slučajno  – odabrali smo ga jer TLM ovih dana proživljava Golgotu pa i na ovaj način želimo uputiti podršku opravdanim zahtjevima radnika TLM-a da se čim prije donesu potrebne odluke kako bi se sačuvala radna mjesta – otpočeo je predsjednik HURS-a, Ozren Matijašević .

Povod današnje press konferencije Udruge radničkih sindikata je slanje apela političkim akterima da iz postizbornih  pregovora iziđu sa sastavom  nove vlade i jasnim planom što činiti po izglasavanju povjerenja u Saboru.

radnicki sindikat ozren matijasevic 3

– Hrvatska je danas  država u kojoj je u blokadi dužoj od 360 dana 36.777 poslovnih subjekata, a blokiranih građana je skoro 321 tisuća. Dug države iznosi skoro 299 milijardi . Postizborni pregovori su jalovi, gubi se vrijeme, a živimo u okolnostima u kojima imamo usvojen najznačajniji akt ali s privremenim karakterom – proračun do 31. ožujka 2016. godine.  Sve to ukazuje na potrebu da se uputi apel postizbornim pregovaračima – MOST-u, koaliciji HDZ-a i koaliciji SDP-a. Potreban je kompromis koji ne smije akumulirati nove izdatke jer to hvatska ekonomija i proračun ne mogu podnijeti. Kompromis je hitan da bi se uspostavila Vlada i do završetka razdoblja za koje vrijedi privremeni proračun, novi mogao donijeti u normalnim okolnostima- istaknuo je Matijašević.

radnicki sindikat ozren matijasevic 5

Također, pozvao je političare da ako ne mogu postići konsenzus, zaključe ovu priču kako bi se mogli raspisati novi izbori i donijeti proračun u predviđenom roku. – U istoj godini se privremeni proračun ne može donijeti dva puta. Ako se ovo ne napravi, a i s obzirom na jako zahtjevnu 2017. godinu,  u kojoj na naplatu dolaze ogromne obaveze, uslijedit će rasulo, neće se moći isplaćivati plaće ni mirovine i Grčka će biti ništa u usporedbi s Hrvatskom – upozorio je Matijašević te dodao da će se HURS žestoko suprostaviti pokušaju da novoizabrani štite svoje benefite na način da se konstituira Sabor iako se ne može uspostaviti Vlada. – Samo na temelju te konstituirajuće sjednice, zastupnici u Saboru imali bi pravo na šest punih i šest plaća u 50 postotnom iznosu na teren ovog jadnog proračuna. To im omogućuje Zakon. Nemojte odabrati tu varijantu jer ćemo joj se žestoko suprostaviti i ne znam što bi se još trebalo dogoditi ovom narodu da ne iziđe na ulice. To je najcrnji scenarij- zaključio je Matijašević uz dodatak da kao Udruga neće politizirati jer su članovi i pripadnici i simpatizeri raznih političkih opcija.

radnicki sindikat 3

Osim toga, upućen je i apel  prema Trgovačkom sudu – Inicirali smo zahtjev za pokretanje stečajnog postupka TLM-a. Na to smo bili primorani jer Porezna ni Fina nisu napravile što su trebale. U posjedu smo informacije da je jedina sutkinja u stalnoj ispostavi zadarskog Trgovačkog suda u Šibeniku podnijela zahtjev za izuzećem. Potrebno je u toku današnjeg dana odabrati suca kojem će u ruke doći zahtjev za otvaranje stečajnog postupka u valjaonicama- naglasio je Matijašević.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.