I ove godine u Šibeniku preko 15 različitih festivala

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Šibenik i ove godine definitivno opravdava titulu Grada festivala – festivalska događanja pune mjesece pred nama. Neki njeguju desetljećima staru tradiciju, neki su se ugasili, a neki novi se pokrenuli. Putnici, djeca, ljubitelji crtanog filma, zaljubljenici u glazbu od rocka do jazza, gurmani, plesači, ljevičari – svi će oni u ponudi šibenskih festivala od svibnja do rujna pronaći nešto za sebe.

I prošla je godina bila bogata festivalima, a direktor TZ Šibenik Dino Karađole reći će – i prebogata.

– Većina je festivala zgurana u srpanj i kolovoz pa se, nažalost, događalo da dolazi do preklapanja programa. Ove godine trudili smo se da stvari posložimo tako da toga bude što manje i da ljudi uistinu stignu posjetiti sve što žele. Festivali su prošle godine doveli turiste koji su već bili na odmoru po županiji u Šibenik, na što smo mi svojim marketinškim aktivnostima i ciljali, a tvrđava sv. Mihovila išla je još i šire, ciljajući na čitavu Dalmaciju i Zagreb i mislim da smo postigli željeni efekt – priča Karađole.

KAKVA NAS FESTIVALSKA GODINA OČEKUJE?

ctf

Festivalsku sezonu 2015. otvara četvrto izdanje Croatian Travel Festivala koji će se održati od 7. do 10. svibnja u sklopu kojeg će predavanja, kao i dosad, zainteresiranima održati poznati hrvatski putopisci, a uz predavanja festival nudi i dobru zabavu uz bogat glazbeni program u klubu Azimut. Poanta projekta Croatian Travel Festivala širenje je ideje o važnosti putovanja koja nam omogućuju da ‘širimo horizonte’. Nadalje, posljednjeg vikenda u svibnju gurmani dolaze na svoje, budući da tada Šibenik postaje domaćin festivalu Okusi Mediteran!. Svjetski poznati chefovi okićeni Michelinovim zvjezdicama kuhat će Šibenčanima i njihovim gostima, a ponudu će obogatiti mediteranska tržnica u starom gradu, te Festival vina na Tvrđavi sv. Mihovila. Nova zvijezda šibenskog festivalskog neba je festival Deboto, prema riječima organizatora, namijenjen glazbenim i gastro hedonistima, a održat će se 5. i 6. lipnja. Nakon toga, 21. lipnja šibenskim će ulicama zavladati djeca, bilo kao publika, izvođači ili sudionici radionica na 55. Međunarodnom festivalu djeteta.

RASPLESANI SRPANJ

Početkom srpnja, točnije 3. i 4. srpnja, glazbofile će razveseliti peto izdanje Regiusa, koje se nakon nekoliko godina održavanja na Jadriji seli na TEF-ovo pristanište. Ljubitelji vatrene salse uživat će u Solarisu od 14. do 19. srpnja jer ih tih dana očekuje Salsa beach splash festival na kojem će nastupiti velika plesna imena poput Franklina Diaza, Griselle Ponce, Leon Rose te mnoštvo kvalitetnih DJ-eva.

regius2

Od 16. do 18. srpnja Šibenik će postati jazz i blues centrom Hrvatske jer ti su datumi rezervirani za 9. OFF Jazz & Blues festival na kojem će ove godine nastupiti Borna Šercar i njegov ansambl Jazziana Croatica, Mostar Sevdah Reunion, Rambo Amadeus, Matija Dedić, Marko Ramljak, a najveća zvijezda festivala je gitarist Stochelo Rosenberg.

Terraneo Summer Break također ide dalje i održat će se, kao i prošle godine, na Tvrđavi sv. Mihovila, 24. i 25. srpnja, a objavu glazbenih imena još čekamo. Peto izdanje Supertoona, međunarodnog festivala animacije, odnosno ‘festivala u japankama’, kako ga nazivaju organizatori, na red dolazi od 26. do 31. srpnja, a u animiranim ćete filmovima moći uživati na brojnim šibenskim lokacijama, od kojih je najpoznatija plaža Banj.

KOLOVOZ REZERVIRAN ZA LJUBITELJE GLAZBE

superuho-kraj6

Nakon Supertoona, samo nekoliko metara dalje, pristaništem TEF-a odjekivat će rock zvuci u sklopu SuperUho festivala. Line up još nije do kraja poznat javnosti, a od imena možemo izdvojiti Sun Kill Moon, Rosettu, Of Montreal i King Khana.  Na Jadriji će se, tradicionalno, za ljubitelje elektronske glazbe organizirati Sweet sound of summer festival, a novina je ove godine njegovo produljeno trajanje – partijaneri će uživati dva, umjesto dosadašnjeg jednog dana, i to 31. srpnja i 1. kolovoza. Krajem kolovoza, 21. i 22. kolovoza, na trgu ispred katedrale sv. Jakova održat će se 18. večeri dalmatinske šansone.

Osim navedenih festivala kojima se već zna mjesto i vrijeme održavanja, Šibenik kroz ljeto očekuje i DUB festival, Šibenski plesni festival, festival klasične glazbe Musica Appasionata, NOX i FALIŠ-festival alternative i ljevice. Prema svemu navedenom, slutimo da Šibenik čeka dugo, toplo, festivalsko ljeto.

 

FESTIVALSKA HOT SPOT KARTA

 1. Croatian Travel Festival (7.-10. svibnja) – Azimut, Gradska knjižnica, Trg Ivana Pavla II
 2. Okusi Mediteran (28.-31. svibnja) – Tvrđava sv. Mihovila

Deboto festival (5. i 6. lipnja) – Tvrđava sv. Mihovila i Mala loža

 1. MDF (21.6.-5.7.) – Trg Republike Hrvatske, Dobrić, Gorica, Trg Dinka Zavorovića, Medulić
 2. Regius festival (3.-4. srpnja) – pristanište TEF

Salsa beach splash festival (14.-19. srpnja) – Solaris

 1. OFF Jazz & Blues festival (16. do 18. srpnja) – Trg Ivana Gorana Kovačića

Terraneo summer break (24. i 25. srpnja) – Tvrđava sv. Mihovila

Supertoon (26.-31. srpnja) – Banj, HNK Šibenik, Trg Ivana Gorana Kovačića, Gorica, Azimut, galerija Krševan

 1. SuperUho festival (4.-6. kolovoza) – pristanište TEF

Sweet sound of Summer (31.7-1.8) – Jadrija

 1. večeri dalmatinske šansone (21. i 22. kolovoza) – Trg Republike Hrvatske

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.