Iz Vodovoda vas upozoravaju na zaštitu instalacija

Iz šibenskog Vodovoda upozoravaju na niske vremenske temperature i slabu zaštićenost vodomjernih mjesta, šahtova, koja u mnogim slučajevima prouzrokuju pojavu pucanja stakla vodomjera, a često i oštećenje kompletnoga vodomjera.

– Najčešći uzrok zbog kojeg građani ostaju bez vode je smrzavanje vode u dijelovima internih vodovodnih instalacija, koje nisu dovoljno zaštićene ili se na njima voda rijetko koristi.

Interne vodovodne instalacije čine svi cjevovodi iza glavnog vodomjera. Za njihovo održavanje su zaduženi korisnici vodovodne usluge, te ih savjetujemo, da još jednom provjere zaštitu svojih vodomjera i vodovodnih instalacija.

Neophodno je da se blagovremeno izvrši zaštita vodomjernih mjesta i instalacija od mraza, tako što će se vodomjer i otkrivene cijevi obložiti odgovarajućim termo izolacijskim materijalom – stiropor, staklena vuna i sl. Eventualni nedostatak navedenog izolacijskog materijala može se nadomjestiti starim dekama i slično. Sve vodovodne cijevi, koje se nalaze na otvorenom, neophodno je isprazniti i, ukoliko je moguće, zatvoriti otvoreni prostor u kojem su smještene vodovodne instalacije.

U pravilu, voda se ledi u najplićim i nezaštićenim dijelovima instalacije, kao i negrijanim dijelovima zgrada. Ovaj trošak je puno manji od onog koji nastaje zbog puknuća cijevi, nakon što se voda zaledi.

Korisnicima koji primjete da su ostali bez vode savjetujemo da prvo provjere stanje instalacija u vodomjernom oknu, te pokušaju okrenuti ventil, ali nikako na silu. Ventil koji nije moguće okrenuti upućuje, da je voda u instalacijama u vodomjernom oknu zaleđena. Najbrže će se odlediti pomoću isparavanja tople vode u zatvorenom oknu sa spuštenim poklopcem. Zamrznute instalacije nikako se ne smiju odleđivati direktnim polijevanjem tople vode preko njih, niti korištenjem otvorenog plamena. Za ponovnu uspostavu vodoopskrbe, potrebno je pronaći, odnosno pregledati svaki dio instalacije.

Stoga, upozoravamo građane i upravitelje stambenih zgrada da blagovremeno poduzmu potrebne mjere zaštite, kako bi izbjegli izdatke za popravke instalacija i vodomjera.

Ukoliko korisnici nisu u mogućnosti sami riješiti problem odmrzavanja vode u cijevima, iza glavnog vodomjera, potrebno je da se obrate stručnim osobama – privatnim tvrtkama koje se bave vodoinstaleterskom djelatnošću ili upraviteljima stambenih zgrada – stoji u obavijesti iz Vodovoda

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.