Kako pokrenuti šibensku umjetničku scenu i pritom biti ekološki osviješten zna Udruga Oksid

S ciljem razvitka jedne nove i drugačije trajne kulturne i umjetničke institucije u Šibeniku već godinu dana djeluje Udruga Oksid, a kako točno momci iz Udruge svojoj zajednici u umjetničkom i kulturnom smislu pomažu, doznali smo od Ante Papka koji je, kao vanjski suradnik, u Udrugu uključen od samog početka.

ante papak 130516 3

Cilj im je, kaže, spajati korisno s ugodnim, a sve je počelo prošle godine kada su predsjednik Udruge Ivan Smolić, dopredsjednik Ivan Lučić i tajnik Udruge Danijel Bačelić-Medić, zajedno s Markom Peranom, Krunom Malenicom i našim sugovornikom došli na ideju da pokrenu svoju zajednicu glazbenim događajem koji se pokazao kao pun pogodak.

-Riječ je o koncertu simboličnog naziva TLM. Naime, obzirom da smo iz Ražina kratica od ‘Too loud music’ učinila nam se zgodnom da pokažemo senzibilitet prema radnicima TLM-a koji su u teškoj situaciji. Sve su to skoro naši susjedi i poznanici, pa čisto onako, da se ne zaboravi gdje živimo i kakvo nam je trenutno stanje u državi općenito.

Nije ništa bolja situacija i po pitanju glazbenih festivala i alternativnih okupljališta za mlade, nastavlja Ante, pa smo odlučili ‘zasukati rukave’ po tom pitanju i napraviti nešto za sve Šibenčane, kao i goste iz susjednih županija.

Prošlogodišnji TLM pokazao se kao pun pogodak, bilo je skoro tristotinjak ljudi i ove godine u tom tonu i nastavljamo. Warm up party na koji su, naravno, svi željni dobre zabave i druženja pozvani održat će se već ove subote, 21. svibnja u prostorijama mjesne zajednice u Ražinama Donjim, nakon čega u kolovozu slijedi i drugi po redu TLM. Koncert se odvija na otvorenom u Ražinama. Kad je za tu ideju čula naša nekadašnja profesorica iz kemije Ljiljana Erceg, velikodušno nam je ustupila svoj teren za tu prigodu.

tlm koncert

mladi

oksid

oksid

Iznimkama čast, ali valja napomenuti da Udruga ne može funkcionirati bez određenih financijskih sredstava koje, naravno, ne idu njima ‘u džep’. Ovi momci, naime, ne djeluju samo glazbeno, već su i humanitarno, te ekološki osviješteni.

-Za koncert sami kupujemo pića, a upad se naplaćuje donacijama. Svatko u kutiju koja je postavljena na ulazu ubaci koliko može je ne želimo funkcionirati na način da ovaj vid zabave nije svima financijski dostupan. Tu ja za nas kad nam nešto treba predsjednik gradske četvrti Frane Škubonja, a naš dogradonačelnik Nikica Penđer koji je i sam iz Ražina upoznat je s ovom situacijom, pa smo tako nešto dobili i od grada. Ipak, naravno da nam 2000 kuna koje su iz proračuna izdvojene nije dovoljno za pokriti sve troškove jer ne radimo samo koncert, nego često čistimo i uređujemo okoliš u Ražinama. Dosad smo uredili nekoliko lokacija. Počeli smo sa okolišem TLM-a koje iz nekog razloga dugo vremena nije bilo uređeno. Pokosili smo travu i sve što je zaraslo. Stvarno je bilo neugledno, osobito jer se nalazi u samom centru Donjih Ražina i nije ostavljalo baš lijepu sliku, a sada konačno sliči na nešto.

Uredili smo i protupožarni put u mjestu, a u planu imamo i poticati mlade umjetnike. Primjerice, jedna učenica kojoj predajem bavi se fotografijom i želimo u prostorijama Mjesne zajednice organizirati jednu izložbu i na taj način njen hvale vrijedan rad potaknuti i promovirati – priča nam Ante Papak, koji osim što svira u bendu predaje u šibenskoj Medicinskoj školi.

U svakom slučaju, hvale je to vrijedna Udruga koja, virtualno rečeno, zaslužuje veliki lajk, a narodski rečeno, zaslužuje i potporu. Medijsku su upravo dobili, a svi oni koji žele pružiti i financijsku, Udruzi se slobodni javiti.

Sve Šibenčane, za kraj, u ime svih članova Udruge, Ante poziva na subotnji warm up za još jedan TLM, a informacije o događaju možete pronaći na Facebook stranici Udruge Oksid čiji je naziv također simboličan. Naime, premještanjem slova u Oksidu dobivamo riječ disko, a u subotu će tako u ražinskom disku nastupiti hardcore punk šibenski bend Ponte de Carla i osječka punk- rock grupa s trash i dance obradama Pullover.

tlm koncert najava

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.