KLARIN O PRIJEDLOGU PRORAČUNA: Rezanje stavki zadnji je čavao u lijes razvoja naših otoka

– Ovakav proračun hrvatski otoci ne pamte, a to je, usudio bih se reći, zadnji čavao u lijes razvoja hrvatskih otoka – poručio je na današnjoj konferenciji za medije Ivan Klarin, saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije SDP-a Šibensko-kninske županije.

Naime, na ukupno 49 naseljenih otoka u RH živi 121 616 stanovnika koji su u proračunu za 2016. godinu, kako tvrdi Klarin, debelo zakinuti u svim stavkama koje se na njih odnose, a opravdanja za isto ‘nema na vidiku’.

– Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU subvenciju vode na otocima ove je godine, u odnosu na prošlu, umanjenjilo za čak dva milijuna kuna. Lani je bilo osigurano 12, a ove deset milijuna kuna – kazao je Klarin podsjetivši na probleme koji su ‘isplivali’ već s prošlim proračunom.

– Hrvatski su otoci usred sezone ostali bez sredstava za pitku vodu. Strah me uopće pomisliti što će se dogoditi ako Vlada do ljeta ne napravi rebalans proračuna i ako ne vrati navedene stavke na prošlogodišnji iznos – tvrdi Klarin.

Za 40 posto smanjeni su i poticaji za razvoj otočnog gospodarstva, za izradu projektne dokumentacije i priobalja. Srezani su i iznosi subvencija za rekonstrukciju cesta na otocima što je još jedan ‘udarac’ za otoke, a zbog smanjenja subvencije na stavci koja se odnosi na stanovanje medicinskog osoblja na otocima, od sada bi liječnika moglo biti još manje.

U moru negativnosti ovog prijedloga proračuna, hrvatske otoke je smanjenje iznosa subvencije koja se odnosi na redovne putničke i brzobrodske linije, hravtske otoke boli najviše. Riječ je o smanjenju za ukupno 40 milijuna kuna, a kako oni ovo pravdaju, pita se Klarin ističući da, ako proračun ostane na ovoj stavci, pojedine linije morati će se ukinuti ili će se cijene za lokalno stanovništvo povećati.

– Smanjenje otočnih subvencija otočanima život znači: voda, poticaj na prijevoz i poticaj za gospodarstvo. Sve će ovo nepovoljno utjecati na životni standard, kao i turistički razvoj naših otoka.

Obzirom da proračun pune baš otočne destinacije, pitam se jesu li ovo naši otoci zaslužili – poručio je Ivan Klarin istaknuvši dva glavna preduvjeta razvoja hrvatskih otoka – vratiti prošlogodišnji iznos subvencije za prijevoz brzobrodskih linija i one za prijevoz vode.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.