Komarci već ‘piju krv’: Evo kada će se izvršiti dezinsekcija u vašim mjestima

Postavljanjem krutih mamaca u pukotine, kanale, šahtove, odnosno mjesta kojima se kreću glodavci (miševi i štakori) izvršena je proljetna sistematska deratizacija u razdoblju od 1. do 30. ožujka 2016. Građani se mogu i nadalje javiti na telefon tvrtke AS-EKO 022 335 441 kako bi naznačili mjesta na kojima su primijetili glodavce i kako bi se nadopunili mamci. Temeljem ugovora Grada Šibenika i tvrtke AS-EKO planirana je još jedna akcija deratizacije ujesen ove godine.

Larvicidni tretman, koji se izvodi ubacivanjem granula i tableta u kanale i lokve s vodom, na području javnih površina izvodi se u cilju uništenja larvi, odnosno ličinki komaraca i ovaj tretman se izvodio u razdoblju od 14. do 17.4. 2016. Temeljem ugovora larvicidi će biti ubacivani tijekom cijele sezone aktivnosti komaraca, znači do jeseni 2016., u intervalima svakih mjesec dana. Posebno su tretirana područja gradskih četvrti i mjesnih odbora na kojima postoje septičke jame (Jadrija, Žaborić, Zablaća, Ražine Gornje i Donje, Brodarica, Raslina, Zlarin, Kaprije, Dubrava i Žirije) gdje je larvicidno tretiranje obavljeno od 7. do 27.4.2016. Tablete se dijele građanima koji ih sami ubacuju u wc školjku; tretman, koji se provodi već treću sezonu zaredom, pokazao se iznimno učinkovit jer su upravo septičke jame generatori množenja komaraca.

Temeljem ugovora As-Eko planira još izvršiti dezinsekciju svih vrsta komaraca u više navrata na javnim površinama dijelova naselja Šibenik, Zablaće, Ražine Donje i Gornje, Mandalina, Jadrija, Brodarica, Žaborić, Grebaštica, Zaton i Raslina noćnim zamagljivanjem iz vozila za lijepog vremena bez kiše i vjetra. Ova će se zamagljivanja obavljati tijekom cijele  ljetne sezone, ali bitno je da noćna temperatura bude iznad 21 C, te da nema velikog prometa (akcije se ne rade vikendima i ako su velika okupljanja ljudi).

Dezinsekcije isključivo tigrastih komaraca obavljat će se ručnim zamagljivačima po zelenim površinama Grada u jutarnjim satima (od 6 do 11 sati) u mjesecima srpnju i kolovozu. „Ovo radimo već treću sezonu zaredom i preporučljivo je od strane Zavoda za javno zdravstvo zbog potencijalnih bolesti koje ovaj tigrasti komarac može prenijeti. Zamagljivanja za tigrastog komarca rade se tijekom dana, jer je on tada najaktivniji.“, kazao je dipl.san.ing. Damir Vrvilo, direktor As-eko d.o.o. Šibenik

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.