KOMENTAR: Kolektivna ‘Dubioza’ šibenskog poteštata

Vijest da će Šibenčane u Novu 2015. godinu ispratiti sarajevski bend Dubioza kolektiv, koliko je god razveselila mlađu populaciju koja štuje njihov ska/reggae izričaj, obojen socijalnim tonovima koji često ‘mirišu lijevo’, toliko je uvela pomutnju u redove u Šibeniku vladajućeg HDZ-a.  I to zbog istog tog izričaja koji njeguju Sarajlije. Već opečeno slučajem Azimut, biračko tijelo šibenskog gradonačelnika Željka Burića (HDZ) u čudu je dočekalo informaciju kako će Grad Šibenik iz svog proračuna platiti bendu kao što je Dubioza nastup u Šibeniku, te kako će sve to koštati izdašnih 25 tisuća eura.

LJUBIMCI LIJEVE PUBLIKE

Članovi tog benda, počesto u svojim nastupima, ali i pjesmama pozivajuju na veću javnu odgovornost, te kritiziraju neke loše općedruštvene navike, ali nerijetko se insinuacijama dotiču i aktualnih tema, dajući oštru ‘jezikovu juhu’ političarima, osuđujući manipulaciju narodom koja se odvija pod krinkom demokracije. Iako momci iz Dubioze u svakoj prilici ističu svoju ideološku apolitičnost, Sarajlijama je u pravilu sklonija liberalnija, ljevije orijentirana publika. Zbog svega toga, u čudu su pojedini HDZ-ovci dočekali najavu koncerta Dubioze kolektiva baš za Novu godinu, u aranžmanu Grada. Posebice zato što u posljednje vrijeme gradonačelnik Burić sve češće i radikalnije izražava svoje liberalne stavove, vjerojatno naslijeđe koje je u HDZ sa sobom ‘u dotu’ donio iz HSLS-a, čiji je bio dugogodišnji član. Štoviše, mnogi su zamjerili njegovo naglo skretanje u liberalne vode, koje je krenulo još od slučaja Azimut, kada su oko buke ispred tog šibenskog ugostiteljskog objekta, zaratili njegovi vlasnici, stanari i biskup Ante Ivas.

LIKUJE LJEVICA

Izjave kojima Burić, iako HDZ-ov član i gradonačelnik Šibenika, u medijima objašnjava kako je ‘biskup Ivas stariji čovjek, ali će se morati naučiti na buku ispred Azimuta’, nisu dobro legle desnici, tradicionalno konzervativnijeg svjetonadzora, okupljenoj oko te iste crkve s biskupom kao poglavarom. A, kasnije, kad se slegla prašina, niti cjelokupnoj šibenskoj javnosti koja je postala svjesna da je slučaj Azimut uzrokovao gradonačelnik svojom zakašnjelom reakcijom. Kada se nakon toga dogodila Dubioza kolektiv, liberalni Burićev pravac postao je svima vidljiv. Osobito ljevici koja već neko vrijeme otvoreno likuje i uživo i na facebook portalima, poput bivšeg dogradonačelnika Šibenika, SDP-ovca Franka Vidovića koji je na Dubiozi aktualnom šefu Šibenika čak i – zahvalio.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.