KORNATSKA TRAGEDIJA: Izmislili su nekakvu proceduralnu pogrešku, a sve s ciljem da istina ne izađe na vidjelo

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Odlukom Vrhovnog suda Hrvatske, bivši zapovjednik JVP-a Šibenik Dražen Slavica ponovo će zbog kornatske tragedije i smrti 12 vatrogasaca sjesti na optuženičku klupu te će mu se pred Županijskim sudom u Zadru po drugi put suditi po optužnici za počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. U rujnu 2013. nepravomoćnom presudom zadarskog suda pod predsjedavanjem suca Borisa Barića, Slavica je oslobođen svih optužbi koje mu je šibensko Županijsko državno odvjetništvo stavljalo na teret, da bi, eto, Vrhovnom sudu trebalo dvije i pol godine da taj sudski proces proglasi ništavnim jer je ustanovljeno da se suđenje odvijalo pred Sudskim vijećem od samo tri člana, a prema zakonu trebalo ih je biti pet. Dakle, punih tisuću dana je moralo proći da bi ova visoka institucija hrvatskog pravosuđa tek utvrdila kako je pri ovom suđenju počinjena formalna pogreška, pa se sve vraća na početak. Naravno da za ovaj propust nitko iz zadarskog suda neće odgovarati, piše Jutarnji list

Kao što ni nakon gotovo devet godina koliko je prošlo od onog kobnog 30. kolovoza 2007. godine na otoku Kornatu, još nitko iz sustava nije odgovarao za najveću tragediju hrvatskog vatrogastva, koja je pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima odnijela 12 života vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnoga, a Franu Lučića učinila trajnim invalidom.

Igor Marinović, otac na Kornatu poginulog šibenskog vatrogasca Ivana, odluku Vrhovnog sudu o ponovljenom suđenju smatra najobičnijom farsom kojom oni koji uporno skrivaju istinu o okolnostima i uzrocima pogibije vatrogasaca, samo kupuju vrijeme.

– Novi sudski postupak trajat će ponovo najmanje tri godine, pa žalbeni rok još tri godine, tako da neki od nas roditelja poginulih nećemo ni doživjeti pravomoćnu presudu. Ujedno, dok nema pravomoćne presude u Hrvatskoj, ne možemo se žaliti ni europskim pravosudnim institucijama, a to je očito mnogima bio i cilj – ustvrdio je Igor Marinović.

Jednako rezignirano razmišlja i Ivica Strikoman, otac poginulog vodičkog vatrogasca Hrvoja (19).

– Ovakvu odluku Vrhovnog suda doživljavam kao ruganje svima nama roditeljima koji i dalje trpimo bol zbog gubitka naših voljenih. Izmislili su nekakvu proceduralnu pogrešku, a s ciljem da istina ne izađe na vidjelo. A ponovljeno suđenje Slavici bit će isto kao i ovo prvo i prava se istina ponovno neće doznati. Naime, optužnicom će biti ponovno obuhvaćen samo Dražen Slavica koji je samo djelomično kriv – ponajprije zbog svojeg nemara u radu i bahatosti. A svi ostali – oni pravi krivci iz sustava od prije devet godina, a tu mislim na čelne ljude MUP-a, Ministarstva obrane i Hrvatske vatrogasne zajednice, ponovno će biti izuzeti iz optužnice. Riječ je o dobro znanim osobama koje su i zbog kojih se sve ove godine zataškava istina o pogibiji naše djece, a u tome su imali svesrdnu pomoć bivšeg predsjednika Stipe Mesića – kazao je za Jutarnji list Ivica Strikoman.

A brojna su pitanja na koja roditelji i prijatelji stradalih vatrogasaca bezuspješno traže suvisle odgovore već gotovo devet godina. Zašto su mrtva tijela šestorice vatrogasaca, prije očevida istražnog suca Igora Ninića, tijekom noći 30. kolovoza helikopterom prebačena na aerodrom u Zemunik, pa sutradan ponovno vraćena na mjesto stradavanja. Zašto je iste noći na Kornat stiglo 200 pripadnika specijalne postrojbe HV-a iz Delnica i pročešljalo mjesto tragedije, a tijekom ranih jutarnjih sati pridružili im se ministar obrane Berislav Rončević i načelnik Glavnog stožera HV-a general Josip Lucić. Je li je kerozin spalio vatrogasce koji je navodno iscurio iz probušenog rezervoara helikoptera. Zašto su u izvješću korektorom prekrižena imena šeste posade helikoptera koji je bio na Kornatu. Zašto su prebrisane sve trake na kojima su snimljeni razgovori u kabini hekikoptera? Zašto sporni helikopter nije pregledan odmah nakon tragedije?

I na kraju, roditelji nikad nisu prihvatili izvješće interdisciplinarne radne skupine, prema kojemu je eruptivni požar doveo do pogibije njihovih najmilijih. Naime, u izvješću se navodi da je do stradavanja došlo od toplinskog udara uzrokovanog eruptivnim efektom širenja požara. Nadalje, spominje se da je do toplinskog udara dovela biljna i drvna vegetacije, a koje nema i uopće ne raste na mjestu stradavanja u klancu podno Velog vrha.

ostatak teksta pročitajte OVDJE


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.